Det kommer alltid något emellan

Textstorlek:

Detta kommer att låta märkligt men jag har ännu inte hunnit få båten i sjön. Inte heller har jag badat som jag brukar göra då jag kommer hem ifrån jobbet. Det sistnämnda beror på vädret, förstås. Ännu har de varma ljumma kvällarna varit sällsynta och då de infallit har annat kommit emellan. Att jag inte fått båten i sjön förklaras av tidsbrist – slöhet menar den bättre hälften. Det må vara hur det vill med den saken – båten ligger där den ligger.

Men nu vankas det semester för mig så nu skall det ske, tror jag. Mest synd är det dock om den lilla vita hunden som gillar båtlivet. Han älskar att stå i fören och låta vinden dra genom pälsen. Att sedan få hoppa iland och rusa runt på nya platser är inte heller helt fel. Och så skälla på måsar så klart.

Men det är väl som vanligt då semestern närmar sig och man har en massa planer för veckor framöver. Källaren är full av ”bråte” som skall till återbruket, gräs skall klippas, något skall lagas och något skall byggas. Och så båten. Men ni vet hur det är. Det kommer alltid något annat emellan. Så när semesterns slut nalkas så är källaren full av mer ”bråte”, gräset oklippt, inget är lagat, något nytt behöver lagas och inget är byggt. Men båten skall i sjön.

Fast det som bekymrar mest är att jag inte hunnit med veden än. För är det något som det måste tas tag i så är det just det. Där får inte semestern, läs latmasken, ta över. Det måste göras. Men här kan man skylla på många saker såsom att det är för varmt för kroppsarbete eller att det regnar på tok för mycket. Ja, det är inte utan att man börjar känna sig som Kronblom som hellre ligger på pinnsoffan än gör något annat.

För att få ett gott samvete kan man ju tänka som så att semestern en gång kom till för att anställda skulle få vila upp sig och ladda batterierna. Och efter det kan man ju leva med gott samvete. Nu blev det ju inte riktigt så som det var tänkt utan de flesta utnyttjar semestern till byggprojekt vid torpet eller reser hit och dit. Sedan kommer de tillbaka till arbetet jetlaggade och utarbetade.

Och som en tanke var jag och den bättre hälften och såg teaterföreställningen Vem älskar Yngve Frej vilken handlar om just detta. Ja, inte riktigt men nästan. Den handlar i alla fall om hur landsbygden glömts bort och de som bor där liknar sig själva vid fornminnen. Till byn kommer turister på semester och gör ingenting. Så ordet ingenting blir synonymt med semester. Det kommer jag också ihåg från min barndom då min mormor och morfar som hade lantbruk aldrig förstod vad semester var bra för. Flera veckor att göra ingenting – märkligt i deras ögon.

I det här fallet var det min fars semester det handlade om. Kom han tillbaka till jobbet utvilad och fräsch?

Nja, efter ett par veckors höbärgande är det nog inte troligt. Han hade nog gärna velat ligga på pinnsoffan i storstugan – som Kronblom. Men som en sympatiaktion har jag tagit igen det med råge.