Drama hela sommaren

Patrik Ståhl och Elias Tejnung håller i de dramatiserade guidningarna på Skantzen under sommaren. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

Hallstahammar/Skantzen Hallstahammar gör en ny satsning för att fler ska upptäcka de historiska kulturmiljöerna. Nu pågår dramatiserade vandringar med skådespelarna Elias Tejnung och Patrik Ståhl på Skantzen.

Parkeringen på Skantzen i Hallstahammar är nästintill full. Det är fint väder, varmt och många människor som rör sig längs med Strömsholms kanal. Vid de historiska byggnaderna vid Skantzenområdet är några barn fullt sysselsatta med några enkla aktiviteter.

Skådespelaren Elias Tejnung kommer fram och presenterar sig och berättar att hans kollega och vän Patrik Ståhl är på ingående, han har precis agerat magister som en del i guidningen på det historiska området. Men deras huvudsakliga uppgift den här sommaren är de dramatiserade rundturerna som kommer pågå flera dagar i veckan fram till augusti. Det är ett uppdrag de fått av kommuen.

– Vi gick teaterutbildning i Skara tillsammans, det var där vi lärde känna varandra. Sedan har vi producerat barnteater med musik tillsammans, berättar Elias Tejnung.

Elias Tejnung började med teater tidigt i livet – det var syskonen som inspirerade honom. Han var aktiv inom Hammarteatern. Men det fanns en tid då han funderade på att lägga av.

Under den tiden skedde något som gav honom en nytändning.

– Jag fick en huvudroll i Rasmus på Luffen som Oskar. Det var ett stort ansvar att göra den rollen, säger han.

Och nu är han tillbaka på platsen där han fick tillbaka lusten för teater för över tolv år sedan – Skantzen. Det var här han spelade rollen som Oskar.

Strömsholms kanal som flyter genom området byggdes under 1700-talet.

Det är i mitten av 1800-talet då kanalen ska renoveras som historien utspelar sig i dramatiseringen med musikteaterföreställningen En genial kanal.

Sedan de fick förfrågan att jobba på Skantzen i början av året har de spånat på idéer utifrån den historiska fakta som finns.

– Jag har gått på rundturer här när jag var liten, men nu har jag lärt mig omfattningen om kanalens betydelse för exporten, säger Elias.

De har själva skrivit manuset till dramatiseringen.

– För oss var det viktigt att ha en röd tråd – en handling att utgå från. Vi har fyllt i vissa luckor och kommit på egna lösningar, berättar Elias Tejnung.

Berättelsen byggs upp kring ett mysterium med fiktiva personer. Med hjälp av rekvisita och förställda röster kan de på två personer spela tio personer i den 40 minuter långa dramatiserade föreställningen.

Mysteriet handlar om att det försvinner pengar från Kanalbolaget. Bokhållaren som har hand om ekonomin är boven i dramat.

Efter sommaren ska det göras en utvärdering tillsammans med Svedvi-Berg hembygdsförening som har hand om området, Strömsholms AB och Hallstahammars kommun.

Att få vistas i den här miljön är fantastiskt tycker Elias.

– Det är fantastiskt vackert, säger han.

Hallstahammars kommun har planer på att lyfta fler områden inom kommunen längre fram i tiden, berättar kommunens kulturutvecklare Emil Berglund.