En riktig getingsommar

Genom att sanera med det vita giftet dör getingarna. Men teknikern Robin Larsson har även andra tips för hur man undviker getingarna till nästa sommar. Foto: Elisa Amorelli
Textstorlek:

Lillhärad Mellan den 1 juni och 12 juli i fjol hade Anticimex i Västerås besökt 120 hushåll för att sanera mot getingar. I år är siffran för samma period redan uppe i 520 hushåll.
– Jag är hos tio, femton kunder om dagen som behöver hjälp med getingbon, säger teknikern Robin Larsson.

Under vissa somrar trivs de små surrande gaddinsekterna extra bra i våra hus och sommarstugor. I år har vi en sådan ”getingsommar”, och den började dessutom någon vecka tidigare än vanligt.

– Det är väldigt många som ringer och behöver hjälp med sanering, säger Robin Larsson som under sommarhalvåret arbetar med att få bort getingarna.

Han berättar att varje kund oftast har runt tre till fem getingbon. Det vanligaste är att han hittar de i väggar och under takpannor. Men även skorstenar och vissa vindar är populära.

En av de som drabbats allvarligt i år är Ann-Marie Svanbäck. Hon är husägare och har hittat flera getingbon i både skorsten, uthus och kompostlådor.

– Jag brukar ha getingar varje år, men i sommar är det fler än vanligt. Jag vågar knappt röra mig utomhus eftersom jag är allergisk mot dem, säger Ann- Marie.

Hon berättar att det är bäst att hålla sig undan om man hör något surr i närheten. En gång blev hon stungen. Synen blev suddig och huden rödpricking. Då fick hon åka ambulans till akuten.

– Att få en allergisk reaktion är verkligen inget jag vill uppleva igen. Det är jobbigt att gå runt och vara rädd hela tiden, säger hon.

Idag har Ann- Marie i alla fall fått hjäp att sanera både i och runt huset. Teknikern Robin Larsson har på sig skyddskläder och nät över ansiktet. Han berättar att getingarna brukar dyka upp någon gång i slutet på maj och försvinna när det blir kallt igen, runt september.

Det bästa sättet att undvika getingar under sommaren, är därför att förbereda under höst och vår.

– På hösten kan man sätta upp insektsnät och på våren kan man försöka ha ihjäl så många ”drottningar” som möjligt. Det finns flest drottningar på våren eftersom de överlever vintern. Hon lägger ägg, så dödar man henne förhindrar man ett helt bo, säger han.

För någon som redan drabbats av getingar hjälper dock inte föregående tips. Då föreslår Robin istället att man ringer ett serviceföretag som hjälper till att sanera och grundligt får bort getingarna.

– Men man får känna efter lite själv. Är det tidigt på säsongen och boet fortfarande är litet, kan du ta itu med det själv.

Robin säger att det finns insektssprayer som man själv kan använda på getingboet. Efter att man sprayat ska man vänta någon timme, försiktigt titta så att det är lugnt, och sedan ta ner boet och kasta det.

– Men man måste verkligen vara försiktig och inte göra det om boet hunnit bli större än ”så här.”

Han gör en ring med tummen och pekfingret för att visa storleken.

Om getingarna däremot inte är till besvär, finns ett tredje alternativ. Att bara vänta ut tiden tills getingarna dör av sig själva, när sommaren är över.

– De överlever inte vintern och använder aldrig samma bo till nästa år.

Elisa Amorelli

 

Så undviker du getingproblem

Undvik häftiga rörelser om en geting närmar sig.

Täck över maten när du äter utomhus.

Drick inte ur en öppnad burk som stått ute.

Gå inte barfota.

Undvik mönstrade kläder i starka färger.

Källa: Anticimex