Lantbruksdagarna slog rekord

Trots värmen och den stekande solen tog sig många ut på fälten för plogdemonstrationerna. ”Det gäller bara att sätta på sig kepan och dricka mycket vatten. Sådant här kan man ju inte missa bara för att det är lite varmt” säger Joel Sune, som var en av besökarna. Foto: Elisa Amorelli
Textstorlek:

Brunnby I år fyller Brunnbys lantbruksdagar tio år. Det firades med flera nyheter på aktivitetsfronten.    Ett nyinstiftat pris till ”årets medarbetare”, och ett invigningstal av Göran Persson. 

Inte nog med att eventet firade tio år, det slog rekord också.

Med 25 procent fler utställare än förra året och hela 4 970 besökare totalt blev mässan en riktig succé, enligt Birgitta Persson, kommunikatör och en av arrangörerna.

Det var 25 gradig värme och strålande sol.

Lantbrukare och andra intresserade hade rest från städer runt om i Sverige till den 42 hektar stora gården mellan Irsta och Västerås.

Utställarnas tält var uppradade och fälten iordninggjorda för jorbearbetning.

Många var där för att inspireras och lära sig odlingstaktiker, andra för att dela erfarenheter och knyta kontakter.

– Vi har bara haft öppet i någon timme och det är redan fullt på parkeringen och slut på kassarullar, säger Birgitta Persson.

Hon berättar att det hela började år 2007 som en maskindemonstration. Idag har det utvecklats till en av Sveriges största lantbruksmässor.

– Det är en möjlighet att ge och ta kunskap från varandra. Målet är att bli den viktigaste mässan för lantbruk i regionen, säger hon.

Eventet kickade igång med ett välkomsttal av före detta statsminister Göran Persson. Han är numera själv lantbrukare och nötköttsproducent.

När han började tala såg dock många besökare lätt förvirrade ut, då Göran Persson snabbt föll tillbaka i sin politikerroll. Han pratade om terrorism, klimatförändringar och Storbritaniens medlemskap i EU.

– Man hade ju velat höra något mer om hans egna erfarenheter och lantbruk generellt, säger Ida Jansson, som var en av åskådarna.

När det var dags att kora vinnaren av årets Brunnbypris blev publiken däremot mer engagerad. Brunnbypriset är nytt för
i år och tilldelas en medarbetare inom lantbruksnäringen som varit ”en förebild och inspirationskälla för andra”.

Vinnaren blev Peter Berglund från Esplunda lantbruk. Han arbetar som reparatör och sköter gårdens maskinpark.

– Jag känner mig så chockad, glad och otroligt uppskattad. Titta vilket pris jag fick! Han håller upp sitt pris med texten ”En resa för två till lantbruksmässan Sima
i Paris 2017.”

Därefter fortsatte eftermiddagen med en rad olika aktiviteter. Bland annat visades demonstrationer
i balhantering, täckdikning och fårklippning.

I olika seminarier diskuterades allt ifrån satsning på solenergi, till hur man förebygger traktor- och dieselstölder.

Brunnbys Lantbruksdagar arrangeras av Hushållningssällskapet och LRF. Medarrangörer var Väderstad, LRF Konsult, Swedbank och Sparbankerna, Dina Försäkringar och Lantmännen.

Elisa Amorelli