Ny ägare av lantbruket

Efter avslutad yrkeshögskoleexamen är Jennie Preiholt färdigutbildad hästentrepenör. ”Drömmen är att jobba med både hästuppfödning och avel” säger hon. Foto: Elisa Amorelli
Textstorlek:

Rörbo Hon tröttnade på storstadslivet och bytte Göteborg mot Rörbo.
– Det känns helt rätt, säger 26-åriga Jennie Preiholt.
Imorgon, fredag, tar hon officiellt över lantbruket.

Det är en stor röd ladugård precis intill den glittrande Rörbosjön. I bakgrunden finns kor som betar, hästar som snart ska föda, ett tomt stall och en gammaldags trävilla omringad av rosenbuskar.

Mitt i idyllen står Jennie Preiholt. Hon har en kattunge i famnen och fem, sex hundar lekandes runt omkring sig. Imorgon fredag ska allt det hon ser, och lite till, bli hennes.

– Jag är så glad och helt uppe i det blå, säger hon.

Jennie berättar att hon har många planer för den 144 hektar stora marken. Hon vill bland annat ha egen uppfödning av ekologisk nötkreatur, hästavel och körning med nordsvenska hästar.

I nuläget har hon 43 kor och tre hästar. Målet är att ha ungefär 100 kor och minst fyra hästar innan år 2020.

Jennie Preiholt flyttade till gården första gången med sin familj när hon var 10 år gammal. Efter gymnasiet bytte hon sedan stad och hamnade i Göteborg för att läsa geovetenskap. Men storstadslivet kändes inte rätt, hon började må dåligt och känna sig instängd i lägenheten hon bodde i.

–Jag minns speciellt hur ledsen jag kände mig när jag missade säsongsbyten när jag bodde inne i stan. Plötsligt hade liljekonvaljen blommat och så hade jag inte ens märkt av det.

Längtan tillbaka till gården, djuren och naturen blev starkare och hon bestämde i fjol att det var dags att flytta tillbaka. Hon började läsa en ettårig kuskutbildning på Strömsholm för att lära sig skogsarbete, anläggningsvård och uppfödning. Nu är hon färdigutbildad hästentrepenör och redo att ta över gården.

– Jag ser fram emot att styra mitt egna liv, ha djur som arbetskamrater och leva med naturen. Både djur och natur gör en till en bättre och ödmjukare människa.

Det märks att hon är noga med att allt ska skötas miljövänligt och med gott samvete. Korna går fria i hagen året om och äter gräs istället för kraftfoder. De slaktas aldrig innan två års ålder och Världsnaturfonden WWFs köttguide har redan gett produktionssättet ”grön gubbe”.

WWFs köttguide granskar olika köttslag efter bland annat den biologiska mångfalden, användningen av kemiska bekämpningsmedel och djurens välfärd på gården. De märker sedan köttproduktionen med röd, gul eller grön gubbe. Rörbo lantbruk har alltså redan ”grön gubbe” och Jennie är fast besluten att fortsätta med det medvetna produktionssättet.

– Jag vill kunna stå för allt jag gör, både djur- och miljöskyddsmässigt. Nästa steg är att börja använda hästarna istället för traktor så mycket som möjligt för att minska på utsläppen.

Hon hoppar över staketet in i hagen där två av hästarna står och försöker vifta bort flugor med manen.

Jennie klappar den enas mage och berättar att det kommer ett föl vilken dag som helst.

Hon ser lycklig ut men berättar att allt inte varit helt enkelt.

Hon arbetar ofta 12 – 18 timmar om dagen på gården. På helgerna jobbar hon på en butik inne i stan för att ha råd med mat och bensin till bilen.

– Det finns otroligt mycket att göra hela tiden, det är både underhållsjobb och djurskötsel som måste fixas. Jag brukar säga att jag blivit både ekonom, djurskötare, snickare och svetsare på samma gång sedan jag flyttade hit.

– Dessutom är det mycket pappersarbete och kontakt med myndigheter hela tiden.

Trots att det varit slitsamt, och trots att hon ofta fått handskas med negativa kommentarer som” hur ska du klara det här utan en man?” och ”det där kommer du aldrig fixa själv”, har hon inga tvivel på att hon gjort rätt val.

– Jag kan inte se mig själv jobba med något annat. Maskiner går sönder och livet går upp och ner. Det är inget att hetsa upp sig över. Jag får bara se till att ha en bra planering och tänka på blodsockret, säger hon och skrattar.

Hennes familj, lärare och vänner har dock varit positiva och stöttande.  Både mamma, pappa och fyra syskon har hjälpt till.

– Tanken är att jag ska göra allt ensam och bli så självständig som möjligt, men det är skönt att ha stöttning nu i början, säger hon.

– Även mina lärare från Strömsholm har varit väldigt snälla och pushande. Det var de som från första början tyckte att jag skulle köpa gården. Utan dem hade jag nog inte klarat det.

Imorgon fredag ska alltså papprena signeras och köpet bli officiellt. Efteråt ska vänner och familj samlas på gården för att fira.

– När vi varit på banken och skrivit under allt ska jag anordna ett riktigt brakkalas.

Elisa Amorelli