Ny tjänst jämför priser

De två grundarna av företaget, Joel Glemne och Niklas Ericson. Foto: Douglas Thorell
Textstorlek:

Den nya plattformen ska hjälpa lantbrukare att bestämma priser och därmed skapa en öppnare spannmålsmarknad.
–  Användarantalet i Västmanland stiger stadigt, säger Joel Glemne som är en av grundarna.

Med den nya plattformen vill Joel Glemne och Niklas Ericson göra det lättare för lantbrukare.

Med hjälp av en mobilapplikation och hemsida ska man kunna hålla koll på både sina egna, och andras, priser och därmed bidra till en mer transparent marknad.

– Just nu är marknaden för spannmål väldigt stängd och lantbrukare har svårt att veta hur mycket de kan ta för sina produkter, säger Joel Glemne.

Allting började med att en vän hörde av sig och beklagade sig över den komplicerade marknaden.

Joel och Niklas bestämde sig då för att börja bygga på den plattform som idag fått namnet ”Skira.”

– Det är en portal där användarna själva kan skriva in information om sina priser. Utifrån det kan man sedan ta del av olika index som skapas och få information om trender och medelpriser. De index som skapas jämför till exempel proteinhalt, oljehalt och så vidare.

Han poängtera att tjänsten i första hand är till för att man som användare själv ska kunna veta hur man ligger till med sin spannmålshandel.

– Vi tror att man kan ha stor nytta av att följa sin egen utveckling. Gör man det så kan man fråga sig själv ”hur har det gått?”, ”varför gick det bättre förra året?” eller ”hur ser mina priser ut i jämförelse med andras?”.
Både Joel Glemne och Niklas Ericson har familj och bakgrund inom lantbruket. I dagsläget studerar de till civilingenjörer i teknisk fysik vid Linköpings universitet.

– Det är roligt att vara med och utveckla något som underlättar för lantbrukare och kan kombineras med vårt tekniska intresse, säger Joel Glemne.
Han berättar att det var drygt en månad sedan som testversionen av hemsidan och mobilapplikationen lanserades.

Just nu är de i stadiet då de söker testpersoner som får registrera sig gratis i utbyte att de lägger upp sina egna priser på plattformen. Tanken är att ”Skira” ska lanseras officiellt så fort testperioden är över.

– Vi är väldigt positiva och intresset har redan varit stort. I nuläget har vi ungefär 80 användare, varav många är västmanlänningar. Siffran stiger stadigt, säger Joel Glemne.

Elisa Amorelli