Nytt ungt företag hjälper dig gå på vatten

Först sätter man sig under plasten, sedan fylls bollen med luft. Nicolina Karlin, Rouba Osman och Moa Danneby hjälps åt att förbereda inför dagen. Foto: Elisa Amorelli
Textstorlek:

De tre tjejerna från Heby åker runt till olika badplatser i Sala och Uppsala med sin nya affärsidé: Att låta besökare gå på vatten med hjälp av en plastboll.

Det hela började med att Moa Danneby, 15, Nicola Karlin, 16, och Rouba Osman, 15 ville hitta på något inför sommaren. De känner varandra från tidigare och fick syn på projektet ”Roligaste sommarjobbet”. Det är ett projekt som ger ungdomar mellan 15-20 år möjlighet att förverkliga en idé som sommarjobb.

– Man får hitta på massor med olika saker. Allt från att baka bullar till att, som vi, sälja upplevelsen att gå på vattnet, säger Moa Danneby.

De kollade upp priser på plastboll och pump och ansökte sedan om bidraget. De fick 2 000 kronor var för att genomföra projektet, och är nu i gång. De åker runt till olika badställen i både Sala och Uppsala. Besökarna betalar 80 kronor och får sedan hoppa in ballongen innan den ska blåsas upp.

– Det kommer kännas lite obehagligt nu när luften fylls på, men det tar bara några sekunder, säger Nicola Karlin när fyraåriga Felicia Larsson, drar plasten över sig.

En blåsmaskin fyller bollen med luft och Felicia Larssons hår fladdrar. Hon får lära sig att göra ”time out” tecken ifall hon inte skulle orka vara ute på vattnet under alla tio minuter.

– Det är ganska krävande att stå i den där. Man måste hålla balansen och fokus hela tiden så många orkar inte i mer än fem- sju minuter. Dessutom kan det bli lite varmt under sådana här soliga dagar, säger Moa Danneby.

För fyraåriga Felicia verkar det dock inte vara några problem. I början går hon försiktigt och vågar knappt ta sig ut på lite djupare vatten. Men efter en stund går det bra.

– Det var inte alls läskigt. Lite varmt, men kul säger hon när hon kommer upp igen.

Moa, Nicola och Rouba kallar deras nyskapade företag för ”Waterballz.” De är själva väldigt stolta över företaget eftersom de sett ett behov av nya saker att göra på stranden.

– Det händer ju inte så mycket häromkring, inte vad jag vet i alla fall, säger Rouba Osman.

– Om man tröttnar på att bada och sola är det perfekt att det finns en mer aktiv aktivitet på stranden också, fyller Moa Danneby i.

De har märkt att många tänker som dem när det gäller utbudet av aktiviteter på stränderna. Intresset för ”Waterballz” har varit stort och de flesta tycker att det är ett bra alternativ till att bara ligga på badhandduken.

– Man blir själv så glad när man ser barnen ha roligt i bollen, säger Rouba Osman.

– Det är det som är det bästa med hela jobbet. Det var till och med en som sa att bollen hade ”gjort deras dag”, säger hon.

När det regnar eller är molnigt kan dock affärerna gå mindre bra för tjejerna.

– Det var tillexempel kasst väder förra veckan. Då blev det långtråkig eftersom ingen var här. Man kan fortfarande gå i bollen även om det regnar, men pumpen kan förstöras av vattnet, säger Moa Danneby.

Hon har själv gått i bollen flera gånger och berättar att det är en häftig känsla. När hon demonstrerar hur man ska göra märks det att hon är van. Hon går med raska steg över vattnet. Från den ena sidan stranden, till den andra.

– Det gäller att få in en teknik. När man väl kan det är det jättekul. Man ser botten under sig och känner vattnet på andra sidan plasten, säger hon.

De tre entreprenörerna börjar gymnasiet i höst. Då ska de avveckla företaget för den här gången.

– Vi har lärt oss väldigt mycket av erfarenheten. Både hur man ska tänka ekonomiskt, hur man ska prata med kunder och hur man jobbar med marknadsföring, säger Moa Danneby.

Hon berättar hur de använt både sociala medier så som Facebook och Instagram för att nå ut till kunder, men också hur de satt upp mer traditionella affischer i Morgongåva, Heby och Sala.

– Som Moa sa så har det varit kul, men vi känner ändå att vi ska fokusera på skolan i höst. Vi kanske startar upp det igen till nästa sommar, säger Rouba Osman.

Elisa Amorelli