Ovanligt tidiga jordgubbar plockas flitigt varje dag

Textstorlek:
Annons:

KOLBÄCK Redan före midsommar fanns färska jordgubbar på Varpeby gård utanför Kolbäck.  De tog dock snabbt slut men i förra veckan var självplocket igång igen. Ovanligt tidigt enligt Lars Sävström på gården.

På odlingen på två och en halv hektar är det full fart på plockare
i den gassande solen. Böjda ryggar vart man än ser. Ja, färska jordgubbar är eftertrakatade.

Gården drivs numera av Lars son Simon tillsammans med hustrun Camilla och redan före midsommarafton fanns det alltså färska jordgubbar.

– I fjol var jordgubbarna ovanligt sena men i år är de istället ovanligt tidiga. Förra sommaren blev det många bär kvar och mycket ruttnade bort. Samtidigt är bären i södra Sverige slut redan före midsommar, konstaterar Lars.

– Den första försäljningen hade vi inget självplock utan vi hade plockat ihop 600 liter som sålde slut på en timme.

På gården odlas fyra olika sorters jordgubbar – symfoni, korona, polka och sonata.

– Polkan smakar som smultron och är väldigt söt, det är min favorit, säger Camilla.

– De här bären tål inga transporter utan måste plockas och ätas ganska omgående. Jordgubbarna man köper i butiker är ofta ett par dygn gamla och har därför knappt någon smak, påpekar Lars.

Förutom självplock har de också 500 liter färdigpackade bär
i kartonger och så säljs det bär till den lokala Ica-butiken i Hallstahammar. Men som sagt, många väljer alltså att plocka sina jordgubbar själva.

– En fin dag som den här plockas det drygt 1 000 liter och det kommer cirka 150 betalande personer, berättar Camilla.

Men jordgubbssäsongen är dock kort så på gården odlas också 200 hektar med spannmål och så lite skogsarbete på vintern, som Lars uttrycker det.

– Jordgubbssäsongen varar mella tre och fyra veckor. Vi hoppas att den håller i sig till mitten av juli i år, säger Lars.

För att få det hela att gå runt och fungera har de på gården fem sommaranställda och så har man plockare på morgnarna.

– Brorsan och min fru är också flitiga, skrattar Lars.

I år vill man slippa regnet – det är bättre att det är torrt så man får vattna, anser Lars.

Men själva då? Tröttnar de på jordgubbar?

– Nej, vi tröttnar aldrig på jordgubbar – vi har så många olika smaker så det blir variation, säger Camilla.

Och som ett bevis på detta berättar Simon att de funderar på att utöka odlingen till fyra hektar.

 

Annons: