Rekordår för blåbären

Emilia Johansson, 21 år från Västerås, har märkt att det finns mycket blåbär i år. ”Mormor och morfar kom med flera liter häromdagen”, säger hon. Hennes favoritställe för plockning är bland snåren i Bysingsberg. Foto: Elisa Amorelli
Textstorlek:

Bysingsberg/ Västerås
I år kom blåbären tidigt, och mängden ser ut att nå högre nivåer än vanligt. 
– Ett riktigt rekordår, säger Jonas Dahlgren, analytiker vid Riksskogstaxeringen, SLU.

För många är slutet på juli en tid för att leta runt bland den mörkgröna risen. Skogarna fylls av söta hälsobär och vissa lyckas komma hem med korgarna fulla. Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, kom nyligen ut med goda nyheter för alla blåbärsälskare runt om i Sverige: deras årliga prognos pekar nämligen på den bästa tillgången sedan år 2003.

– På vissa ställen väntas det bli upp till två gånger mer blåbär än vanligt, säger analytikern Jonas Dahlgren.

– Dessutom har jag gjort jämförelser som visar att blåbären kom drygt en vecka tidigare än vad de gjorde föregående tre år. Det är ju klara rekordsiffror.

Jonas Dahlgren berättar att den stora mängden blåbär främst beror på hur vädret varit under försommaren. Det är flera olika faktorer som spelar in för att få till perfekta väderförhållanden.

– Först och främst måste det vara varmt och soligt tidigt på året, säger han.

Kyliga nätter och frostiga morgnar kan förstöra tillväxten. Våren ska därför komma igång så fort som möjligt. Dessutom måste det regna mycket så att inte jorden är för torr.

– Det som krävs är alltså en typisk svensk sommar, säger han och skrattar. Sol, värme och regn om vartannat.

Då blomanlagen bestäms redan året innan, kan också fjolårets blåbärsmängd ha en påverkan.

– Alla dessa olika väder- och anlagsfaktorer har alltså klaffat i år, säger han.

Prognosen som gjorts av Sveriges Lantbruksuniveristet, SLU, bygger på flera observationer av mängden blommor, kart och mogna bär från Riksskogstaxeringens landsomfattande prover.

– Vi har också använt oss av SLUs försöksparker, där vi gjort en detaljerad inventering av hur många blommor som blir till mogna bär, säger Jonas Dahlgren.

En av de som märkt att skogen bjuder på mycket blåbär i år är Emilia Johansson, 21 år från Västerås.

– Det brukar aldrig vara så här mycket. För någon vecka sedan kom till exempel mina farfäldrar hem till mig med flera liter nyplockade blåbär. Och då var det till och med innan den tiden vi vanligtvis brukar ut och plocka, säger hon.

Emilia Johansson berättar att några i hennes släkt gjort det till tradition att gå ut bland risen och leta. Favoritstället är skogarna vid Bysingsberg, på vägen mellan Hallstahammar och Västerås.

– Vi ska ut nu i helgen igen, det har blivit som en familjegrej. Det är både avkopplande och roligt, säger hon.

– Dessutom måste man ju passa på nu när de är så lättillgängliga. Jag brukar göra både smoothies, paj, eller bara ha de naturella i yoghurten på morgonen.

För dem som, till skillnad från Emilia, inte redan har ett favoritställe, frågade vi vart analytikern Jonas Dahlgren föreslår att man letar.

– Jag brukar säga att blåbären trivs som allra bäst mitt emellan granskogen och tallskogen. I en ren tallskog blir jorden torr och passar lingon bättre. I granskogar finns det istället för mycket ris på marken. Det får inte vara för tätt och inte för glest.

För blåbärssugna är det hög tid att åka ut till skogarna på en gång. Enligt Jonas Dahlgren är vi nämligen precis i rätt tid för att hitta de allra bästa blåbären.

– I Västmanland är de som godast från slutet på juli, fram till mitten på augusti. Efter det är många av blåbären redan skämda, sura och inget att ha.

Elisa Amorelli