Så minns de Fälldin

Textstorlek:

​Centerpartiets forna ledare och Sveriges tidigare statsminister Thorbjörn Fälldin avled nyligen, vid en ålder av 90. Lokala politiker minns honom som en man som behandlade alla människor lika, oavsett utbildning och kön.

Thorbjörn Fälldin var bonden från Ångermanland som även var Sveriges statsminister under delar av 1970- och 1980-talet.

Carola Gunnarsson, (C), kommunstyrelsens ordförande i Sala och Lars Kallsäby (C), kommunalråd i Västerås minns honom som en man som var påläst och behandade alla lika.

– Han hade respekt för individen, säger Lars Kallsäby.

– När Fälldin blev vald var jag bara 6-7 år gammal. Jag och farmor brukade sitta och titta på remissdebatterna på tv, säger han.

Det var efter valrörelsen -76 som hans politiska intresse ökade.

– Jag såg på den politiska debatten mellan Olof Palme och Thorbjörn Fälldin där Fälldin ”golvade” Palme. Fälldin använde ett vardagligt språk och talade med folk på folks sätt, säger han.

Efter det bestämde sig Lars Kallsäby för att bli Centerpartist och blev så småningom engagerad i Centerpartiets ungdomsförbund.

– 1982 träffade jag Fälldin och jag hade en keps med mig som det står ”Jag stödjer svenskt lantbruk” på. Jag bad att få hans autograf på den. Jag har kepsen kvar i starkt bevarat minne, berättar Lars Kallsäby.

Han beskriver Thorbjörn Fälldin som en man som lyfte fram duktiga kvinnor.

– Han ska ha en eloge för att han tidigt lyfte fram duktiga kvinnor. Han var den första statsministern som gav tunga poster till kvinnor, säger han.

Thorbjörn Fälldin blev historisk när han efter valet 1976 ledde den första borgerliga regeringen efter andra världskriget. Socialdemokraterna hade regerat i över 40 år.

– Han förminskades av dem för att han var bonde men han hade en oerhörd kunskap och ett stort intresse för människors vardag och såg detaljer, säger Lars Kallsäby.

Fälldin behöll arbetet som bonde trots att han var topp-politiker.

Liksom Fälldin har både Lars Kallsäby och Carola Gunnarsson lantbruk.

Carola Gunnarsson arbetade som assistent på statsrådsberedningen under Fälldins tid.

– Han bröt en långvarig socialdemokratisk makt, ingen hade trott att det var möjligt, säger hon.

Hur lyckades han med det?

– Han var förtroendeingivande. Han var lugn och trygg. Han var påläst och trodde på människors förmåga att ta ansvar.

– Att han behandlade alla lika gjorde ett starkt intryck på mig, fortsätter hon.

Hon minns hur han började dagen med att dricka kaffe tillsammans med vaktmästaren och receptionisten i deras ”kryp-in”, dem som ingen tidigare hade pratat med eller brytt sig om.

– För Fälldin spelade det ingen roll vilken position eller utbildning man hade. För honom var alla lika mycket värda, säger Carola Gunnarsson.