Tidsresa tog dem tillbaka till torpet på 1850-talet

”Mor Marlene” fixar kaffe och berättar historier om torpet och hur folk levde och arbetade under 1800- talet. ”Farbror Elof” lär samtidigt deltagarna att tälja smörknivar. Foto: Elisa Amorelli
Textstorlek:

Riddarhyttan ”Blunda och håll ögonen stängda en stund. När ni öppnar de igen, kommer ni att ha transporterats över 150 år tillbaka i tiden.”

Så börjar tidsresan vid Skilå torp i Riddarhyttan. När deltagarna öppnar ögonen står flera tidsenliga aktiviteter på schemat.

– Tänk er ungefär samma tid som Emil i Lönneberga. Det var lugnt i Sverige och vi hade inga krig. I Riddarhyttan smälte man malm och här i torpet var det fattigt. Papporna och pojkarna arbetade i skogen och samlade ved. Mammor och flickorna skötte hushållet och djuren.

Så berättar arrangören Marlene Carlsson, eller Mor Marlene som hon idag kallas, om tidsepoken vi just hamnat i.

– Här vid torpet fanns kor, höns och hästar. Brukspatron Olsson ägde det mesta och hade stor makt över de som bodde i torpen.

Hon säger att man på den tiden åt sill, potatis och rovor. Hade man tur kunde man få tag på en älg också.

– Just idag blir det fisk som vi själva fiskar, rensar och tillagar till lunch. Till det blir det goda kålbullar gjorda på rågmjöl och fläsk, säger hon.

Sagt och gjort, pojkarna får
i uppdrag att fiska och flickorna börjar med städningen.

– Det var orättvist på den här tiden, tänk om jag också ville fiska, säger Siri Wikstedt. Tillsammans med hennes syster Ida Wikstedt och kompis Ada Törnqvist får de istället skura mattor.

– Det här är också kul, men det hade ju inte varit roligt att göra det varje dag precis, säger Ida Wikstedt.

När tjejerna tröttnat på städningen får de lära sig att tälja istället. Även det en tidstypisk aktivitet som ”Farbror Elof”, eller Elof Engman som han egentligen heter, lär ut.

– Hemligheten är att ha en vass kniv, är den trubbig blir det inge bra, berättar han och visar tekniker och grepp som är bra för att få till den perfekta smörkniven.

Dagen fortsätter med fiskrensning och andra aktiviteter.

Arrangören Marlene Carlsson är nöjd och berättar att det varit en viktig och lärorik dag.

– Jag vill att barnen ska lära sig om vår historia. Inte bara för att förstå hur deras farfars- och mormors föräldrar levt, utan även för att förstå hur andra lever i världen i dag, säger hon.

– Man lär sig bäst om man själv får uppleva saker, istället för att bara läsa om dem i böcker.

Elisa Amorelli