Utställning om hästarna som arbetade i gruvan

”Det här är en sele som användes för att fira ner hästarna i gruvan. Man satte på dem ögonbindel för att de inte skulle vara så rädda” berättar museiguiden Katarina Almquist. Foto: Elisa Amorelli
Textstorlek:

Sala Årets sommarutställning i Sala silvergruva riktar fokus på hästarna som levt och arbetat på platsen.
– Man pratar ofta om människorna i gruvan men sällan om djuren. Vi vill lyfta deras historier också, säger museiguiden Katarina Almquist.

De små hästarna som arbetade i och runt silvergruvan hade det inte lätt. Ovanför marken drog de hissanordningar och transporterade ved och silvermalm. Nere
i gruvans mörker drog de vagnar och hjälpte till med det dagliga arbetet.

– Det är många museibesökare som åker ner i gruvorna och inte verkar bry sig vidare om människornas arbetsförhållanden. Men så fort vi nämner djuren visar många stort intresse och medlidande. Jag tror att det är för att man känner lite extra empati för djur. De blev ju nertvingade mot sin vilja, säger Katarina Almquist.

Det var just på grund av besökarnas stora intresset kring gruvans hästar som hon, tillsammans med museichefen Joachim Nordlund, bestämde sig för att anordna utställningen.

– Den första hästen firades ner år 1675. Man använde en sorts sele gjord av skinn för att hissa ner dem till 190 meters djup genom Drottning Christinas schakt, säger Katarina.

Väl nere under jorden bodde hästarna i stall som gjorts i ordning i gruvan. De tvingades vistas i mörkret under mycket långa perioder och fick bara komma upp ur gruvan en till två gånger per år.

– Här i Sverige slutade vi dock använda hästar i gruvarbetet
i slutet på 1800 talet, berättar Katarina.

Hon vänder sig mot en tvskärm där ett bildspel visas.

– På skärmen kan man se världens kanske mest berömda gruvhästar. De brittiska så kallade ”pit ponies”. De användes som arbetskraft under jord ända fram till 1999.

Utställningen är uppdelad
i olika sektioner. På en del kan man läsa historierna om just hästarnas villkor i andra länder, så som i England, Tyskland och Chile.

En annan fokuserar på hästen som statussymbol. Den största delen är dock en samling av Salakonstnären Bo Svärds detaljrika målningar. Tavlorna skildrar hästarnas vardag och olika arbetsmoment.

– Bo Svärd har målat oerhört många tavlor med gruvmotiv och vi har valt ut de med hästmotiv. Han har släppt en bok också med alla sina verk från trakten, säger Katarina.

Hon berättar att syftet med utställningen är att informera och engagera besökarna.

– Hästarna utgjorde en stor del av det dagliga arbetet. Därför är det väsentligt att vi får lära oss mer om dem.

– Vi ville dessutom skapa något som skulle intressera så många som möjligt. För barnen har vi tillexempel interaktiva lekar där man får svara på frågor. Vi har också en tv med filmvisning från gruvorna i England.

Utställningen ”Gruvhästar – en hovsam hyllning till människans vän” pågår fram till den 31 augusti.

Elisa Amorelli