Snart bredband i byn

Textstorlek:

SKINNSKATTEBERG Baggbrobygdens byalag har kämpat länge för att få bredband. Men nu ser de ljuset i tunneln.
– Ett fåtal personer kvarstår att ansluta sig för att IP only ska kunna börja gräva, säger Jan Onning, en av de som drivit projektet i Baggbrobygdens byalag.

Få har bredband på landsbygden i Skinnskatteberg, endast 1 procent till skillnad mot i kommunens tätort där 20 procent har tillgång till bredband. Men nu kan den skillnaden snart utjämnas i Skinnskatteberg.

Jan Onning, egen företagare i Getingtäckten i Skinnskatteberg, berättar att arbetet med att få bredband till landsbygden i kommunen började för omkring tio år sedan. Han berättar hur de i byalaget gjort många insatser för att kunna påverka i frågan.

– Vi har skrivit insändare och pratat med politiker och vi har arrangerat informationsmöten. För fyra år sedan höll vi första mötet med intresseanmälan, säger Jan Onning.

De som fått uppdraget att gräva är IP only. Projektet, som kallas Riddarhytteprojektet, har beviljats 7,7 miljoner från länsstyrelsen. Till grund för beslutet ligger 240 hushåll. Under Baggbrodagarna informerade representanter från IP only om projektet. Redan strax efter öppningen hade två hushåll bestämt sig för att ansluta sig. Ett par av dem var Jan-Olof och Margareta Busk.

– Vi bor i Västerås men har fritidshus i Nyhammar-Malingsbo, i Dalarnas län. Vi har fått information från grannarna, det har varit oklart om erbjudandet gällde oss, säger Margareta Busk.

– Det här är något vi önskat och hoppats på. Det betyder att vi får en bra uppkoppling i vårt fritidshus som vi nyttjar året runt, fortsätter Margareta Busk.

Att ansluta sig kostar 19 900 kronor för varje fastighet. Möjligheten att ansluta sig till det priset har förlängts ett par gånger nu. Nu gäller det fram till imorgon fredag, den 5 augusti. Det kommer att gå att ansluta sig i efterhand, men kostnaden kommer då att ligga på många tusenlappar högre.

Enligt IP only är det ett fåtal hushåll över länsgränsen som får erbjudanet.

– De som inte kommer med i fas 1 kommer få ett erbjudande i fas 2 direkt efter för samma pris, vi bygger stegvis utåt, säger Roger Lindahl på byNet som är IP onlys samarbetspartner.

Även Anders Karlsson, från Nyhammar, valde att göra intresseanmälan på plats under Baggbrodagarna.

Vad betyder det för dig att få bredband via fiber?

– Det betyder inte så mycket. Jag har ingen dator och kommer inte att skaffa det. Men det blir mer värde i fastigheten. Att ansluta sig i efterhand skulle kosta skjortan, säger Anders Karlsson.

Innan Baggbrodagarna var det 19 hushåll som saknades för att kunna börja gräva. Men under Baggbrodagarna kom intresseanmälan från 15 hushåll in, enligt Johan Lindqvist som är projektledare på IP only.

– Jag är förvånad att det är så många fasta hushåll som inte valt att ansluta sig än, säger han.

Jan Onning tycker att det varit svårt att nå ut med information.

– Den mesta reklamen hamnar i papperskorgen, tror han.

Men han är hoppfull över att få in de sista intresseanmälningarna. Troligtvis är projektet slutfört i början av 2017, tror Jan Onning.