Bygget har överklagats

Bengt Andersson bor i närheten av parken. Han anser att man skulle förstöra ett kulturarv och är rädd att bygget kommer resultera i mer trafik. Foto: Elisa Amorelli
Textstorlek:

I Antons Park i Skultuna har det planerats två radhus. 806 underskrifter emot parken, och en överklagan kan komma att ändra beslutet.
– Det är väldigt positiva nyheter, säger Bengt Andersson som är ordförande i Skultuna hembygdsförening.

Antons Park ligger precis intill brukshotellet i Skultuna. Parken iordninggjordes på 1880-talet av brukspatron Anton Nordensköld. På senaste tiden har det varit mycket debatt om parken, då en privatperson fått bygglov att bygga bostadshus på platsen.

– Jag förstår inte att de tänker förstöra det här kulturarvet. Man förstör helheten med brukshotellet, parken och mässingsbruket, säger Bengt Andersson som bor i närheten av området.

Han har, tillsammans med 806 andra skultunabor, precis skickat in en namninsamling med protester till kommunen.

– Med tanke på att det bor drygt 3 000 invånare i orten är det ju jättemånga underskrifter, säger han.

Bengt Andersson säger att han inte träffat någon som varit positiv till bygget.

– Jag menar det finns massor med andra platser att bygga på. Varför måste de göra det just här? Anton Nordensköld skulle vända sig i graven om han hörde det här, säger han.

När Västmanlands Nyheter ringer upp byggnadsnämndens ordförande Lars Kallsäby har han nyheter.

– Vi har faktiskt fått in en överklagan på bygglovet nu. Så nu får vi se vad som händer. Antingen så godkänner de det igen, eller så avbryter man planerna, säger han.

Han berättar att det är synd att protesterna kommit in så sent. Detaljplanen har varit klar sedan 2009, och enligt honom var det ett enhälligt beslut i byggnadsnämnden utan invändningar.

– Jag vågar inte spekulera om hur det kommer bli eller när beslutet kommer fattas. Men hade man inte velat bygga marken så hade inte detaljplanen gått igenom från första början. Men vi får se, antingen så är det grönt eller så avbryter man.

Han säger dock att de 806 namnen från protestlistan troligtvis inte kommer ha någon inverkan på beslutet.

– Det spelar ingen roll om det är en eller 800 underskrifter. Ska bygget avbrytas måste det vara av sakliga skäl.

Han tillägger:

– Jag kan ha full förståelse för argumenten som förs emot bygget. Men det är ju ingen traditionell park utan bara ett grönområde.

Antons Park ägs av en privatperson. Marken köptes med ett redan färdigt bygglov. Enligt Lars Kallsäby är det upp till den personen att bestämma om bygget ska genomföras, inom tiden för bygglovet.

Hembygdsföreningens ordförande Bengt Andersson är i alla fall glad över beskedet att det överklagats.

– Det är väldigt positiva nyheter, nu lever jag på hoppet.

Elisa Amorelli