”Det blir inte bara så där gubbigt som det kan bli”

Textstorlek:

Skogsmässan på Ösby i Saladamm, Sala, satsade ännu mer på barnfamiljer i år, enligt önskemål från besökare på förra MellanskogsElmia mässan. Barnaktiviteterna var ett uppskattat inslag.

Barnaktiviterna började redan vid entrén med tävlingen bokstavsjakten. I ett tält på mässområdet kunde föräldrar och barn ta en paus från utställare, föreläsningar och stora skogsmaskiner av olika slag.

– Det är jättebra. Det fanns ett amningstält också såg jag. Det blir inte bara så där gubbigt som det kan bli. Det är ju familjer som kommer hit, säger Jenny Mårtensson.

På barnytan under mässan provade flera barn på att plantera små granar och tallar som de fick ta med sig hem. Jennys dotter Ella Mårtensson, 3 år, passade på att plantera en liten gran i en pappkartong, innan hon fick popcorn och skapade pärlplattor. Jenny Mårtensson från Söderhamn, befann sig på mässan främst för att hennes man var en av utställarna. I vagnen låg Ellas lillebror Lo, 4 månader, nöjd och glad.

Representanter från Mellanskog hjälpte barnen med aktiviteterna.

– Det har varit en ganska jämn flock av barn hela tiden. Skogsmaskinerna i sandlådan, som vi blivit sponsrade med, är väldigt populära, säger Cherie Halvarsson från Mellanskog.

Oliver Brundin, 2,5 år, från Uppsala, var en av dem som uppehöll sig vid skogsmaskinerna och körde timmer ett bra tag. Hans pappa Danne Svenssson tog hand om lillebror Vincent i vagnen under tiden.

– Föräldrarna har skog och vi ska hälsa på dem. Det här är hur bra som helst, vi är nöjda, säger han om barnaktiviteterna.

Barnaktiviteterna kom till efter önskemål från besökare när förra mässan arrangerades.

MellanskogsElmia arrangerades för andra gången och mässan arrangeras vartannat år.

På den lättsamma frågan om aktiviteterna också är ett sätt att få unga intresserade av branschen skrattar Cherie först, men säger sedan:

– Det är ett sätt att få dem intresserade av familjeskogsbruk.

Saknas något i barntältet?

– Lite djur. Något att titta på och klappa, som kaniner, säger Cherie.

Intill barntältet fanns en bassäng med vatten och fiskar, som barnen fick klappa, även om det inte tillhörde barnaktiviteterna.