Förälder vid forna Ekeby skola: ”Jag varnade för det här”

Henrik Åkerlind, förälder och närmsta granne med skolan, varnade politikerna för att det skulle bli svårt att starta en ny skola om den gamla lades ned. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

Rytterne/Västerås Susanne Bennström fick avslag på ansökan att starta en ny skola i nedlagda Ekeby skola. 

–  Jag är inte förvånad. Det här scenariot varnade jag för, att det skulle bli svårt att etablera en ny skola när den gamla väl lagt ned, säger föräldern Henrik Åkerlind.

Ekeby skola lade ned vid årsskiftet 2015/2016. Nedläggningen skedde snabbt inpå politikernas beslut. Anledningen till nedläggningen var för litet elevunderlag och att skolan gick med förlust.

Skolans lokaler står fortfarande tomma.

  Det var inbrott här förra veckan, jag hörde larmet och en bil åkte iväg i väldig fart. Men det finns ingenting kvar där inne, säger Henrik Åkerlind som bor granne med skolan.

Skolan är nedsläckt och markiserna täcker de flesta av fönstren.

  Det är väldigt tyst här nu, säger Henrik Åkerlind.

Det enda som märks är några barn som brukar stå med sina telefoner vid den forna skolans gungor, då det är Pokémonstopp här förklarar Henrik. Och ibland brukar hans egna barn gå hit för att gunga.

– De kunde väl åtminstone låta barnen fått gå kvar till sommarlovet och avsluta med någon sorts värdighet. Byggnden står ju bara och kostar pengar, säger han.

Susanne Bennström, som driver förskolan Busbolaget i Rytterne, gjorde en ansökan till Skolinspektionen om att få flytta förskolan Busbolaget och samtidigt starta skola i den gamla Ekeby skolan. Skolan skulle heta Rytterne skolan. Men nyligen fick hon avslag på sin ansökan.

  Det var för lite elever. Prognosen var sådan att det inte var så många barn, säger Susanne Bennström när undertecknad når henne på telefon.

Planen var att att låta skolan växa långsamt med en klass i taget för varje år.

– Åtta elever för varje klass, minst 32 barn på skolan, är för lite enligt Skolinspektionen. Men det är som det är. De har ett annat perspektiv, säger hon.

  Jag tänkte att det skulle ordna sig och att det skulle strömma till fler elever med tiden, säger hon.

Hon tror att hon hade fått ett bra pris på fastigheten.

  Jag tror att jag hade fått ett hyfsat pris på den, men driftskostnaden hade blivit hög. Det är en risk ifall den tekniska apparaturen går sönder, säger hon.

Susanne Bennström ser inget hopp om framtidens landsbygdsskolor. Hon tror att alla småskolor i Sverige kommer att dö ut så småningom.

– Det ser mörkt ut för landsbygdsskolor, säger hon.

Så du tror inte att bygden kommer få en skola igen?

  Nej, inte om man måste har större klasser. Men det kanske kommer en entreprenör som har en annan lösning, säger hon.

Henrik Åkerlind blickar ut över den tomma skolgården. Han har två barn som skulle ha kunnat gå på skolan. Det enda han har gemensamt med den forna skolan nu är att familjen delar vatten och avlopp med fastigheten.

Tror du det kommer bli något i byggnaden?

– Ja, det vore konstigt om den skulle stå och förfalla. Om det blir skola eller något annat får vi se, säger han.

Han har inte tappat hoppet om en skola i bygden igen, men om det sker under den tiden hans barn behöver den är han något tveksam till.

  Då måste det hända något väldigt fort, säger han.

Enligt Magnus Edström (MP), ordförande i Fastighetsnämnden, gick fastigheten ut till försäljning med krav på skolverksamhet.

  Vi hade en värdering men fick bud under värderingen. Sedan blev det inget tillstånd för att bedriva skoverksamhet där så nu ska den säljas på öppnad marknaden till vilken verksamhet som helst, säger Magnus Edström.