Hembygdsförening prisas av prinsessan Sofia ikväll

Rita Södergård, ordförande i Fagersta Västanfors hembygds- och fornminnesförening. Foto: Birgitta Norén.
Textstorlek:

Ikväll, lördag, får Fagersta Västanfors hembygds- och fornminnesförening motta det nyinstiftade priset ”Årets hembygdsförening”. Priset delas ut av prinsessan Sofia under det stora firandet ”Hembygdens helg” på Skansen i Stockholm.
– Det känns fantastiskt, jag är jättestolt och glad, säger Rita Södergård är ordförande i föreningen.

Det är första gången någonsin som Sveriges hembygdsförbund delar ut utmärkelsen Årets hembygdsförening, det sker i samband med deras 100-årsfirande. Högst upp på prispallen står Fagersta Västanfors hembygds- och fornminnesförening. Utöver äran får de ta emot 10 000 kronor.
– Under jubileumsåret vill vi uppmärksamma hembygdsföreningarnas fantastiska arbete. Fagersta Västanfors hembygds- och fornminnesförening har en engagerande publik verksamhet och stark förankring i lokalsamhället, säger Jan Nordwall som är generalsekreterare för Sveriges hembygdsförbund i ett pressmeddelande.
Rita Södergård är ordförande i Fagersta-Västanfors hembygdsförening:
– Det känns fantastiskt, jag är jättestolt och glad. Det är ett bevis för att vi gör något bra på hembygdsgården, säger hon.
– Vi har många ideella krafter, upp till ett 100-tal, som jobbar på hembygdsgården. För deras skull måste det kännas underbart och meningsfullt med det arbete de gör när vi nu får pris, fortsätter Rita Södergård.
Vad är hemligheten bakom att få så många att jobba ideellt?
– Fagerstaborna är stolta över sin hembygdsgård, säger Rita Södergård.
– Det är pensionärer som tar sig tid med besökarna genom att lyssna och prata. Det skapar en fin stämning, fortsätter hon.
Ett 30-tal personer från Fagersta Västanfors hembygds- och fornminnesförening finns på plats under firandet på Skansen.
– Alla tycker att det är så spännande och att det känns hedrande, säger Rita Södergård.
Styrelsen i hembygdsföreningen har vetat om att de ska få priset sedan försommaren.
– Vi gav ett löfte om att hålla det hemligt, berättar Rita Södergård.
Fagersta Västanfors hembygds- och fornminnesförening har öppet året runt.
– Vi är en unik hembygdsgård tack vare att föreningen har en affärsdrivande verksamhet, säger Rita Södergård.
Hembygdsgården ligger vid Strömsholms kanal och är norra Västmanlands största turistmål. På gården finns bland annat en handelsbod, ett kafé och ett 20-tal historiska byggnader. De arrangerar barnaktiviteter och guidade visningar.
Firandet av Hembygdens helg börjar idag. Hembygdsföreningar från hela Sverige anordnar aktiviteter för besökarna på Skansken. Under kvällens festliga middag på Galejan delas priset ut av prinsessan Sofia.
Uppdraget att ta emot priset har Malin Andersson, verksamhetsledare på Fagersta Västanfors hembygds- och fornminnesförening, fått.
– Hon drar det tyngsta lasset i arbetet med hembygdsgården. Jag kommer att sitta längst fram och vara mallig, säger Rita glatt.
Eftersom det är första gången priset delas ut kommer ytterligare två hembygdsföreningar att motta utmärkelsen: Bureå hembygdsförening från Västerbotten och Snöstorps hembygdsförening från Halland.