Hembygdsgårdarnas dag

Sala-Heby Folkdansgille underhåller på en tidigare spelmansstämma i Väsby kungsgård. Foto: Thomas Ahlin
Textstorlek:

​Hembygdsgårdarnas dag infaller alltid första söndagen i augusti och hade premiär 1992.

”Var helst du befinner dig i landet ska det gå att besöka en hembygdsgård den första söndagen i augusti” står det på Sveriges Hembygdsförbunds hemsida. I år är det dock ganska få hembygdsgårdar i länet som öppnar portarna. Men i Möklinta håller man ställningarna och bjuder in allmänheten.

Dagen inleds med gudstjänst klockan 11. Efter lunch underhåller Västerfärnebo Dragspelsklubb och därefter Amazing Grass. Knallar, servering och lotterier kommer att finnas.

I Möklinta är Hembygdsgårdarnas dag kulmen på fler dagar fylld av aktiviteter. Det börjar med traktorcruising på fredagkvällen, en mycket populär tradition som hänger kvar sedan Möklintaveckan.

– Vi samlas på Åsvallen berättar Per Arne Lindberg som är vice ordförande i Möklinta Hembygdsförening och dessutom förestår ortens traktormuseum. Traktormuseet kommer för övrigt att vara öppet hela helgen.

– Vi brukar vara ett par hundra personer och mellan 20 och 30 ekipage. Det blir en sväng runt Storsjön och på vägen stannar vi för att ha picknick, fika och umgås. Skulle det bli dåligt väder är vi förberedda med tak och presenningar!

På lördagen blir det hemvändardag med musikunderhållning under dagen och dans på kvällen. Både musikunderhållningen och dansen äger rum på Gammelgården.

Det är lätt att undra varför aktivitetsfrekvensen är så hög just i Möklinta och varför hembygdsgårdarnas dag uppmärksammas just här och inte på så många andra ställen.

– Det är nog andan från Möklintadagarna som sitter i tror Gunnar Larsson som är ordförande i Möklinta Hembygdsförening.

– Det finns ett engagemang och en vilja att visa upp och dela med sig av sin hembygd.

Som ett exempel har han själv nyligen hållit guidade turer i bygden för sommarstugegäster.

Varför så få andra hembygdsföreningar i länet anordnar aktiviteter på Hembygdsgårdarnas dag vill han inte riktigt spekulera i.

– Men då kanske desto fler kommer hit. Alla är välkomna!

På Väsby kungsgård blir det spelmansstämma på hembygdsgårdarnas dag.

– Vi har alltid spelmansstämman den här helgen berättar Thomas Ahlin som är ordförande i Sala Hembygds- och fornminnesförening. Några år har stämman lokaliserats till Sala silvergruva minst 15 år har vi haft den här på Väsby.

Sala -Heby folkdansgille kommer och spelar men också löst organiserade musiker med olika instrument.

– I fjol kom nog 350 personer om man räknar ihop publik och spelmän uppskattar Thomas Ahlin.

Spontana buskspel brukar alltid äga rum om vädret tillåter.

–Vi får hålla tummarna för att det inte regnar. Visserligen finns det en loge inomhus men den har bara ett enda rum och då blir det ju svårt om tio personer spelar olika låtar samtidigt.

På Västanfors hembygdsgård i Fagersta har man inga aktiviteter direkt anknutna till hembygdsgårdarnas dag. Men likväl händer det massor under söndagen berättar hembygdsgårdens Malin Andersson då hon får frågan om man kommer att ha något arrangemang på söndag. Bergmansstugan, Soldattorpet och Lusthuset kan man besöka på egen hand. I Herrgårdsflygeln och i Mor Stinas stuga finns värdar som kan berätta och svara på frågor om så önskas. Kaffestugan, Handelsboden och Rune Lindströmmuseet har också öppet.

För de minsta finns utställningen ”I enhörningens skog” som också inkluderar en tävling. På utomhusscenen kan barnen måla med vattenfärg och senare i år se sina alster på en utställning i Handelsboden.

Lisa Parland