Kommunens enda bankomat kan försvinna

Textstorlek:

Än så länge sitter automaten som Swedbank och Handelsbanken delat på, men som ägs av företaget Bankomat AB, kvar på torget i Skinnskatteberg. 
Men inte så länge till. Den 14 augusti kommer automaten enligt kommunens hemsida att tas ur funktion och kort därefter kommer den att försvinna. Skälet uppges vara att hyresvärden inte vill att den ska vara kvar.

– Det är hemskt egentligen, helt ofattbart att bankerna inte ska ha hand om pengar, säger Sören Juhlin som är ordförande för PRO i Skinnskatteberg.

Kommunen måste agera på något sätt, tycker han.

Tror du att de som i stor utsträckning använder kontanter idag kommer att åka till Fagersta och ta ut pengar istället? Eller kommer man istället att göra uttag på ICA och Coop?

– Jag kan inte tänka mig att icke bilburna pensionärer tar bussen till Fagersta för att ta ut 500 eller 1 000 kronor. Under en övergångsperiod kanske man kan ta ut någon hundralapp i matbutiken men på längre sikt måste ju det här lösas på något sätt. Från PRO:s sida gör vi en namninsamling för kontanter och i höst kommer det att anordnas en stor manifestation.

Sören Juhlin skräder inte orden när han berättar om de reaktioner han hört hittills.

– Det är skit, rent ut sagt. Ska man inte kunna ha med pengar att göra mer frågar sig pensionärerna hela tiden på våra möten.

– Och det är för övrigt inte bara pensionärer som är upprörda över att automaten försvinner. Skinnskattebergsbor överhuvudtaget, unga och gamla, vill kunna ta ut pengar här.

Johanna Holst är informationsansvarig på Bankomat Ab, som äger över hälften av alla uttagsautomater i Sverige. Hon berättar att trygghet, säkerhet och lättillgänglighet är viktiga ledord när man beslutar var automaterna ska placeras.

Vad är generellt sett skälen till att ni tar bort en automat?

– Närhet till en annan automat, bristande lönsamhet eller att vi inte kan behålla hyreskontraktet.

– Vi är väldigt restriktiva med att ta bort den sista uttagsautomaten på en ort. Vi finns på fler orter i dag än 2013 då vi tog över automaterna från bankerna.

Om uttagsautomaten som finns i Skinnskatteberg säger hon:

– Jag kan inte kommentera dialogen med fastighetsägaren. Men vi jobbar hårt för att automaten inte ska försvinna.