Kunglig glans under hembygdens helg

Prinsparet kommer att sprida kunglig glans under lördagens fest när Sveriges Hembygdsförbund firar 100 år. Foto: Kungahuset
Textstorlek:

Under helgen erbjuds många olika aktiviteter när hembygdsförbund från hela Sverige intar Skansen i Stockholm. Aktiviteter med representanter från Västmanland arrangeras vid Bergsmansgården på Skansen.
På lördagskvällen sprids kunglig glans över firandet när det blir fest för förbundens medlemmar med prinsparet.

I år är det 100 år sedan Sveriges hembygdsförbund startade. Därför arrangeras Hembygdens helg.

Efter många års planerande kan besökare ta del av aktiviteter från 23 av de 26 hembygdsförbund som finns i landet. Från Västmanlands hembygdsförbund och fornminnesförening kommer flera representanter. En arbetsgrupp har i över ett år planerat för Hembygdens helg.

– Föreningen hembygdsjournalen kommer att vara med och dela ut broschyrer från hela länet, de representerar sig själva och alla i länet, säger Ann Österberg, hembygdskonsulent i Västmanlands hembygdsförbund och fornminnesförening.

Från Västmanland ska även två filmer visas: ”Detta skall du hafva tu” om Mats Jansson från Tortuna som ställdes inför kyrkorådet 1761 för fylleri och misshandel. Filmen ”Min hjärtas aller käraste” om kärleken mellan Gustav II Adolf och Ebba Brahe visas också.

– En av filmarna Gustav Ekman Mellbin är där och berättar om hur man gjort film av lokalhistoria, säger Ann Österberg.

Från Svedvi Bergs hembygdsförening i Hallstahammar kommer representanter att finnas på plats för att berätta om Strömsholm kanals historia. De tog kontakt med Västmanlands hembygdsförbund och fornminnesförening när de fick veta att de behövde hjälp under helgen.

– Vi kommer att ha med oss gamla verktyg som arbetarna använde, berättar Ingrid Kruse från Svedvi Bergs hembygdsförening.

– Det betyder mycket för oss att vara med för att visa att vi finns. Förhoppningen är att det ska locka fler besökare ut till oss, säger Ingrid Kruse.

Under lördagskvällen kommer de att delta i den fest som anordnas på Galejan på Skansen, berättar Ingrid Kruse.

Då kommer prinsparet Carl Philip och Sofia. Enligt Helena Hammarskiöld, projektledare för Hembygdens år, är 570 medlemmar från Sveriges hembygdsförbund anmälda till festen, av dem kommer 46 personer från Västmanland.

– Kungen är vår högsta beskyddare, men han är på Borgholm och kunde inte komma så han delegerade till prinsparet som får representera konungen, säger Helena Hammarskiöld.

Vad är prinsparets uppgift under festen?

– Prins Carl Philip kommer att hålla ett kort tal. Sedan har vi instiftat ett nytt pris, Årets hembygdsförening. Det blir tre pristagare, eftersom det är första året, som kommer att få ta emot priset ur prinsessans hand, säger Helena Hammarskiöld.