Mindre grupper är bra för barnen

Textstorlek:

Jag ville fånga sommaren, låta den stanna kvar lite längre liksom fjärilen som fångats med håven. Men nu finns det ingen återvändo.

Allting har sin tid.

Ledigheten är över sedan ett par veckor tillbaka. Lugnet på morgnarna är förbi. Garderoben måste vara utstädad vid det här laget. För det kommer inte hinnas med nu.

Det som under sommarledigheten var frukosttid har förvandlats till lunchtid.

Hösten känns i luften.

Trädkronorna har fångats av vinden, de dansar fram och tillbaka som om de var med i tv-programmet Lets dance. Jag går ut. Åh vad jag är lycklig. Jag är lycklig som får känna vinden blåsa mot mina kinder. Lika lycklig som jag var under sommaren när jag fick höra fåglarna sjunga sina vackra sommarsånger eller löven prassla härligt i den lätta sommarblåsten.

I nästa stund kan jag kan höra regnet som ihärdigt faller på taket, som att det aldrig tänker ge sig. Och det ger sig inte och det är bra att det vattnar det som växer.

Växer gör också barnen.

Snart är det dags för dem att börja i skolan. Jag blundar och minns en skolgård full med barn och föräldrar som håller varandra i händerna. Jag ser mig själv som krampaktigt håller min mamma i handen som om jag aldrig vill släppa taget.

Men till slut måste jag.

I nästa stund ser jag mig själv springa runt på skolgården och leka med mina vänner. Jag är glad.

Jag önskar alla barn och ungdomar glädje inför den kommande skoltiden.

Hundratusentals barn och ungdomar ska tillbaka till skolan med start under den här månaden.

Men det finns problem. Praktiska sådana, för barn och ungdomar på landsbygden. Ett problem är att landsbygdsskolor läggs ned och därför måste man åka till skolor längre bort. Ekeby skola, utanför Västerås, lades ned vid årsskiftet, och det är första hösten som skolbyggnaden står tom. Inga barn som ska börja skolan står på skolgården och håller sina mammor och pappor i händerna. Inga lärare ropar upp barnens namn.

En entreprenör i bygden ansökte om att få starta en ny skola i byggnaden, men fick avslag från Skolinspektionen. Orsaken var det låga elevantalet.

Men varför måste allting vara så stort? Det byggs stora köpcentrum. De är så stora att jag inte orkar ta mig igenom dem. Det byggs stora hus som hem för många människor. Och det ska vara stora skolor med många hundra barn. Enligt skolverket går det omkring 12 elever per lärare i grundskolan. I ansökan som fick avslag planerades det för 32 barn, 8 barn i varje klass.

Jag tror att det är bra för barn att få känna att de hinner bli sedda och hörda. Något som uppskattades på Ekeby skola fick jag veta när jag besökte den innan den lades ned.

Men politikerna ville annat. Skolor gynnar landsbygdens fortsatta liv. Låt de få vara kvar.

Det vinner samhället på i längden.