Nu öppnas gårdarna

Anitha Barrsäter deltar i Kom till gården. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

​På lördag öppnar flera gårdar upp för allmänheten. Arrangemanget Kom till gården ska locka till inflyttning i byarna samtidigt som producenterna gör sina gårdar tillgängliga.

I år deltar sex gårdar från Karbenning via Västerfärnebo till Skultuna. De flesta gårdar har deltagit tidigare år, då Kom till gården arrangeras för sjätte gången.

Gårdarna är Wernegårdens mejeri i Norberg, Fallängetorp för fä och folk i Krylbo, Västerfärnebo prästgård i Västerfärnebo, Boda backe fårgård i Skultuna och Andersers i Västerfärnebo.

Men en gård deltar i arrangemanget för första gången – Åkerby islandshästar/JS ridkonsult i Haraker i Skultuna.

– Jag fick förfrågan och det lät intressant, säger Jannicke Sainmaa som driver Åkerby islandshästar med ridskola, ridläger och turridning.

Hon hoppas att många kommer ut till gården. Under dagen kommer Erlingur Ingvarsson, en hästtränare från Island, det erbjuds ponnyridning, riduppvisning med elever och hästloppis.

– Islandshästar är coola hästar med mycket power. Många som intre ridit förut kan till och med galopera under turridning, berättar Janicke Sainmaa.

Syftet med arrangemanget Kom till gården är att allmänheten ska kunna se hur arbetet på gårdarna fungerar, få träffa gårdsägarna och kunna ställa frågor till dem.

Fallängetorp för fä och folk har varit med sedan starten.

Anitha Barrsäter från Fallängetorp berättar att intresset för Kom till gården har ökat. Uppemot 600 personer brukar besöka arrangemanget.

– Det är en stigande trend, intresset ökar mer och mer. Den naturliga kontakten med lantbruk är inte lika vanlig idag som förr och antalet lantbrukare blir färre,
säger Anitha Barrsäter.

– Många barnfamiljer brukar komma, berättar hon vidare.

Kom till gården i Svartådalen arrangeras av Svartådalens Bygdeutvecklings ekonomiska förening.

Hur finansieras arrangemanget?

– Genom sponsring och vi får in bidrag genom att besökarna köper parkeringspass på första gården de besöker, berättar Anitha Barrsäter.

Genom parkeringspasset får besökarna parkera på alla sex gårdarna.

Om Svartådalens Bygdeutvecklings ekonomiska förening inte klarar den ekonomiska biten får de hjälp från kommunen.

Redan efter förra årets arrange-mang har de planerat inför lördagens Kom till gården. Men de senaste månaderna har arbetet varit mer intensivt.

Kom till gården har utvecklats genom åren.

– Vi har blivit bättre på information och finslipat på beskrivningarna av gårdarna, säger Anitha Barrsäter.

Informationen om gårdarna finns länkade på Svartådalens hemsida.

Bakgrunden till att Kom till gården startade och fortfarande pågår är för att visa upp bygden.

– Vi vill attrahera till inflyttning i kombination med att vi vill visa lantbruket. Det är ett bra sätt att åka runt i bygden. Det bidrar till att folk får upp ögonen för bygden, säger Anitha Barrsäter.

Cecilia Eriksson