Nya hus gynnar landsbygdsskolor

Textstorlek:

Förra veckan skrev jag om en landsbygdsskola som lade ned och där en entreprenör i bygden fick avslag från Skolinspektionen om att starta en ny skola på grund av för få elever. Den här veckan har jag skrivit om en landsbygdsskola, Romfartuna skola, där elevantalet ökat och kan fortsätta att öka då det planeras för nya villor i bygden. Nybyggnationen tros ha en effektiv påverkan på chanserna till utbyggnad av skolan i Romfartuna.

Kanske kan nybyggnationer i Rytterne göra att en skola kan starta där igen, det är något som föräldern Henrik Åkerlind framförde när jag talade med honom inför förra veckans artikel.

Det är attraktivt att bo på landsbygden för många barnfamiljer, den uppfattningen har jag fått från flera som jag mött genom alla de år jag jobbat som journalist på Västmanlands nyheter. Lugnet och naturen lockar.

Det ultimata för barn är att bo på landsbygden men ändå nära stan. Gustav Norman, Sveriges bästa riddare, som ni kan läsa om i vackans nummer av Vn, berättade för mig att han växt upp på en hästgård på landet. Men det var nära tätorten. Han sa att han bara behövde springa en liten bit genom en skogsdunge för att komma fram till sina kompisar i tätorten.

Det tyckte han var perfekt. Det låter verkligen bra. Nära samhällsservicen men ändå på landet. Förmodligen är det också det som lockar barnfamiljer ut till Romfartuna landsbygd, det ligger bara 13 kilometer norr om Västerås centrum. Men ändå får man bo mitt i den härliga skapelsen av ängar, åkrar och skogar. Alldeles intill de nya bostäderna ligger dessutom skolan och kyrkan. Och i framtiden kanske även en hembygdsgård.

Varför inte bygga ännu mer på landsbygden? Befolkningen har ökat och bostadsbyggandet har länge släpat efter.

En rundringning som SVT nyhetsredaktioner gjort i år visar att 250 kommuner har bostadsbrist i Sverige, i jämförelse med 184 förra året. Det var bara för ett par år sedan som Skinnskatteberg, Surahammar, Fagersta och Arboga hade generell balans i sina kommuner, enligt Boverkets bostadsmarknadsenkät. Men nu har alla kommuner i länet bostadsbrist. Köerna till hyresrätter är också långa. Uppenbarligen behövs fler bostäder.

Det skulle kunna bli ännu mer attraktivt att bo på landsbygden. För att en plats ska vara attraktivt behöver det finnas: möteplatser som en hembygdsgård till exempel, matbutik, förskola och skola alternativt fungerande skolskjuts. Det finns inte på alla platser. Men man får inte ge upp hoppet och kampen om det som man vill förändra.

En politisk förståelse behövs. Flera av våra politiker bor på landsbygden. I till exempel Romfartuna bor Jessica Polfjärd, gruppledare för Moderaterna i riksdagen. Troligtvis har landsbygdsboende politiker en ökad insikt om vad som krävs för en levande landsbygd.

Jag tror att landsbygden har en framtid.