Ord kan bygga upp och ord kan såra

Textstorlek:

Jag tänker på ordens betydelse. Ord kan såra och ord kan bygga upp. Rätt ord i rätt tid kan förvandla liv. Alla har säkert någon gång upplevt att någon sagt något som etsat sig fast i minnet och hängt kvar i många år som ett plågsamt minne eller som en uppmuntran genom livet.

Skillnaden från förr är att det med lätthet kan skrivas negativa ord på sociala medier som får konsekvenser i människors liv. Unga människor som vittnat om att de aldrig lämnas ifred från mobbare och deras elakheter. Det är ju bara att trycka på ett knapp för att skicka iväg det man vill förmedla.

Friends nätrapport för 2016, som kartlägger livet på nätet hos Sveriges barn och unga mellan 10 och 16 år, visar att en tredjedel av de unga har utsatts för nätkränkningar det senaste året. 55 procent av de unga pratar med en vuxen hemma om de har blivit utsatta för mobbning eller kränkningar på nätet, enligt undersökningen som bygger på 1 015 intervjuer gjorda av TNS Sifo.

Det gäller att tänka sig för både en och två gånger innan man skickar iväg det man skrivit. Hur uppfattar mottagaren det jag skriver? Vad får det för konsekvenser i andra människors liv? Nackdelen är att anonymiteten är större på nätet, det är inte som att stå öga mot öga med en annan människa. Det är viktigt att ta med sig respekten för andra människor på sociala medier, liksom i livet utanför nätet.

Det är både barn och vuxna som drabbas av nätets baksidor. Nyligen blev en bonde i Värmland grovt hotad via sociala medier, vilket ni kan läsa om i veckans nummer av Vn.

Men ord väl vägda på våg kan bli en räddning. Rätt ord i rätt tid kan rädda liv.

Tidigare i år skrev en kille på Facebook om när han räddade en tjej från att hoppa från en bro. Hon hoppade. Han skyndade sig dit och hann precis få sina armar runt hennes midja med endast staketet emellan dem. Han talade om för henne att hon inte skulle dö den dagen och sa att hon med tiden kommer hitta glädje och lycka i sitt liv. En medmänniska som kom med hopp till en människa i nöd.

Vi behöver varandra. Både ord och handling räddade tjejen, men om inte killen hunnit fram i rätt tid hade utgången kunnat bli annorlunda.

Det finns många goda exempel på människor som gjort insatser för att de bryr sig om sina medmänniskor, som sätter andra framför sig själva. Situationer där ord räddat liv.

Orden vi hört dröjer sig kvar. Vi kan välja vilka ord vi vill bevara i våra hjärtan.

När ledare av olika slag och popstjärnor lämnar jorden är det deras ord som finns kvar. Genom radion kan man ännu sjunga med i sångerna med ord som de sjungit. Om man vill.

Vilket är ditt vackraste ord?

När tiotusentals svenskar fick rösta fram sitt favoritord blev det Förgätmigej som presenterades under fjolårets bokmässa. Förgät mig ej, glöm mig inte.

Den romantiska blå lilla blomman är en symbol för kärlek och trohet, men med en underton om att inte bli bortglömd av den man älskar.