Så ekologisk är skolmaten

På Fredriksbergsskolan i Västerås är 97 procent nöjda med maten. Här fixar kocken Julia Ismailova mellanmål. Foto: Lisa Parland
Textstorlek:

​Inför skolstarten har vi gjort en sammanställning där vi frågat länets tio kommuner var skolmaten tillagas, i hur stor utsträckning den tillagas från grunden och hur stor andel som är ekologisk. 
Här är svaren. 

ARBOGA

I kommunen finns åtta skolor och vi har tillagning i fem skolor nu, men från årsskiftet är ytterligare ett kök ombyggt berättar kostchef Marie-Louise Johansson.

I de två återstående skolorna är det planerat förändringar under 2017 och 2018. Mycket roligt att  politikerna i Arboga satsar på att skolmaten ska tillagas nära gästerna utvecklar Marie-Louise Johansson.

Hon nämner också att viss mat tillagas helt från grunden såsom som tex. köttgrytor, lasagne, fiskgratänger, soppor, såser, potatismos.

Vi har samma grundmatsedel och även har vi ett mål om att minska andelen helfabrikat på matsedel. Under 2016 ska vi servera max 17 procent helfabrikat som tex pannkakor och köttbullar.

Andelen inköp av 28% inköp av ekologiska varor under året är 28 procent och att det finns ett lokalpolitiskt mål att varje år öka andelen ekologiska inköp.

FAGERSTA

Skolmaten tillagas i Alfaköket och är till 16 procent ekologisk säger Kickie Svensson som är skolchef på utbildning- och fritidsförvaltningen i Fagersta.

HALLSTAHAMMAR

Susanne Pettersson är måltidschef i Hallstahammars kommun. Hon berättar att kommunen har sju stycken skolkök och att maten tillagas på plats i samtliga skolor. Ambitionen är att laga så mycket mat från grunden som möjligt. Kommunen har också 8 förskolekök som även de tillagar sina måltider på plats.

Vi har precis följt upp andelen ekologiska livsmedelsinköp i våra 15 kök under perioden januari–juni 2016 och hamnar på medelvärdet 32,5 procent säger Susanne Pettersson.

Förra året var medelvärdet 32,5 procent. Vi har en politisk målsättning att nå 30 procent under 2016.

KUNGSÖR

Eftersom Kungsör är en liten ort med relativt små avstånd mellan våra skolenheter så lagas all mat i samma kök, som ligger mitt i Kungsör säger Fredrik Bergh som är utbildningschef.

Vid senaste bokslutet var det 80% av all mat som lagades från grunden. Andelen ekologiska råvaror var 31% och av dessa var 70% svenska.

KÖPING

– I Köping har vi tolv skolor. De flesta tillagar sin egen mat men tre av skolorna  är så kallade mottagningskök berättar Johanna Borgström som är tillförordnad chef på Måltidsservice i Köping.

Att vara mottagningskök i Köping innebär att man får huvuddelen av måltiden skickad till sig från någon av de andra skolorna, men man förbereder själv tillbehören så som potatis, pasta, ris och råkost.

(Från och med hösten få Elund sin mat från Karlberg,  Odensvi från Malma och St Olov från Scheele.)

– I dagsläget är minst 70–75 procent av skolmaten så kallad ”hemlagad”. (I begreppet hemlagad räknar vi till exempel in Korv Stroganoff, även om vi inte själva producerat och rökt korven.)
Intresset för ”hemlagat” är stort bland vår personal men man måste också komma ihåg att mat lagad från grunden till ett stort antal gäster också kräver att man har utrymme, bra utrustning och framförallt personalresurser säger Johanna Borgström.

Under 2015 var 26,7 procent av maten som skolrestaurangerna serverade ekologisk. Målet för 2016 är 30 procent.

NORBERG

Tuula Svedberg är kostchef i Norbergs kommun och berättar att kommunens två skolor, Källskolan och Centralskolan har varsitt skolkök. Bägge lagar i möjligaste mån maten från grunden. Andelen ekologiska livsmedel uppskattar Tuula Svedberg till strax under 10 procent.

SALA

I Sala har vi medvetet satsat på tillagningskök och byggt ut detta under en lång period av år berättar kommunalråd Carola Gunnarsson. Skolmaten tillagas i hög grad på respektive skola men vissa förskolor och skolor har endast mottagningskök och får då maten levererad från ett närliggande kök.

År 2015 uppgick andelen ekologiska livsmedel till omkring 32 procent.

Kommunfullmäktige har antagit en policy för upphandling där det framgår att särskild hänsyn ska tas till den lokala marknaden samt lokala leverantörers möjlighet att vara med och lämna anbud. Också kommunstyrelsen har antagit riktlinjer för upphandling som bland annat belyser vilket förhållningssätt som ska tillämpas kring miljökrav, arbetsmiljö och sociala krav. Vid livsmedelsupphandling begärs anbud in för såväl konventionellt som ekologiskt odlade produkter och verksamheten avropar därefter de produkter som efterfrågas.

SKINNSKATTEBERG

I Skinnskatteberg finns bara en skola och maten tillagas där säger Thomas Lenell som är Sektorschef på enheten Teknik och Service i Skinnskattebergs kommun. Han tillägger att man arbetar aktivt i upphandlingarna för att ha närproducerad /närodlad mat som i så stor utsträckning som möjligt är ekologisk.

SURAHAMMAR

Vi har tre tillagningskök i kommunen berättar restaurangchef Agneta Odehag.

De tre köken finns på Virsboskolan, Bäckhammarskolan och Hammarskolan och uppskattningsvis 75–80 procent av all mat tillagas från grunden.

Agneta Odehag berättar att andelen ekologisk mat tidigare varit väldigt låg men att från och med 1 juni är all mjölk och alla mjölkprodukter ekologiska.

VÄSTERÅS

Bosse Norrman är enhetschef på Restaurangenheten i Västerås kommun. Enheten har det yttersta ansvaret för maten i Västerås alla kommunala förskolor, grundskolor, särskolor och gymnasium. Bosse Norrman berättar att man förändrat sitt arbetssätt mycket under de senaste 5–6 åren.

– Något centralkök har vi inte haft sedan 2008. Idag tillagas mat på de flesta skolor. Men vi har ganska många riktigt små förskolor i kommunen där det inte skulle fungera att laga mat på plats. Dessa förskolor får ofta maten från en närliggande skola.

Andelen ekologisk mat är 58 procent. När det gäller själva tillagningen ser det ut på följande sätt:

65 enheter lagar all mat själva.

14 enheter har så kallade mottagningskök, där de själva tillagar bland annat potatis, pasta, ris och sallad. Kött och fisk får de levererat.

11 enheter sköter enbart grönsakshanteringen själva.

40 enheter får all mat levererad.

En enhet är i det här sammanhanget en förskola, en grundskola, en särskola eller ett gymnasium. De enheter som får hela eller delar av sin mat levererad får den från en större enhet.

Sammanställning:

Lisa Parland