Samlandet har vuxit till en hel nostalgiby

Textstorlek:

FELLINGSBRO Det började med en Opel Record Caravan av 1958 års modell vilket nu utvecklats till en hel by med retroprylar från förr. 
I Hosta mellan Arboga och Lindesberg kan man återuppleva 1950-talet – men också fram till 1970-talet. 

Nostalgibyn som det hela döpts till drivs av Bosse och Barbro Norman – men barnen Viktoria och Ernst är också i allra högsta grad inblandade.

Hela familjen har ett intresse för 1950-talet och samlandet av prylar från denna tid startade år 2002. Men då fanns ingen tanke på vad det lett till i dag.

– Det började med att vi köpte en Opel Record Caravan från 1958 med vilken vi åkte runt och tittade och började samla på gamla prylar från 1950 och 1960-tal. Det blev mer och mer fram till år 2007. Tanken var att vi skulle starta ett kafé, berättar Bosse.

Det hela mynnade dock ut i en hel by där bland annat en korvkiosk fraktades ned från Mora i Dalarna. Och så en komplett Nynäsmack som är en historia i sig.

– Att vi kom över Nynäsmacken var en ren flax. Vi var i Värmland med Opeln och fick syn på den och stannade. Då kom en bonde i en traktor, stannade och sade att: ”Det var länge sedan det fanns bensin här”, skrattar Bosse.

– Jag frågade om vi fick köpa den men han svarade bara att ”ta skiten”. Det var ju så klart fantastiskt roligt.

De körde igång kaféet och de hoppades på 500 gäster på en sommar. Men så kom lokaltidningen och ville göra ett litet reportage. Det var i alla fall så de lade fram det.

– När vi sedan fick tidningen hade de gjort fem sidor i tidningen – på kultur och nöje, ja, på alla möjliga sidor, berättar Bosse.

Det blev invasion av besökare.

– Första helgen hade vi 363 besökare och första sommaren hade vi 6 000 besökare.

Men värre skulle det bli. Hela tiden har besöks-antalet ökat och år 2012 fick de Bergslagens turismpris som det största besöksmålet. Samma år blev de trea som Örebro läns största turismmagnet.

– Då hade vi 102 000 gäster. Ja, det är som en saga. I snitt har vi under de här åren haft 75 000 besökare varje år. Vi titulerar oss som Sveriges största by med 1950-tal. En rundtur tar två timmar och sedan kan man fika.

Med tanke på de siffrorna förstår man att det går åt en hel del bröd.

– Vi har ett eget bageri i Västerås som bakar åt oss varje dag. Vi säljer 5 000 tekakor varje vecka så att bara gå till Ica för att handla brödet skulle inte räcka långt.

Framgångssagan har gagnat hela familjen och under sommaren är det ett tiotal personer engagerade i verksamheten. Själva bor de på området och har koll då det är stängt. Men allt får ändå vara ifred.

– Ja, det är rejäla männi-skor som kommer hit. Ingen kan stjäla något och lägga ut det på Blocket för då skulle någon höra av sig och fråga om det inte är vår pryl. Och man gjorde rejäla grejer förr – allt hade bättre kvalitet förr. Det som står ute står emot regn och rusk och jag gillar när det är lite råruffigt, nött och stött, säger Bosse.

Men familjen lutar sig inte tillbaka utan samlandet fortgår.

– Vi åker land och rike runt och oftast hittar vi prylarna på auktioner och motormarknader. Ibland kan fotohandlare och klädbutiker också höra av sig och vill sälja saker. Vi strävar hela tiden efter nya utmaningar så nästa år planerar vi att öppna en 30-talshamburgerrestaurang. Det skall vara ett Bonnie and Clyde-tema med en bankmiljö.

Den dagen vi besökte nostalgibyn fanns samtidigt 400 andra gäster på plats men det stora antalet till trots blev det inte trängsel – vare sig i Babsans fik eller i den gamla puben som i dag är glasservering.

Och är man inte intresserad av nostalgi kan ett besök ändå rekommenderas ty landgångarna och den hemgjorda glassen från Götlunda lämnade mer-
smak.