Sista mötet för fiber

Christine Johansson (i randig tröja) var en av dem som passade på att ventilera sina sista tankar kring bredband med Ulf Karlsson, från Köpings Kabel-TV AB. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

Nyligen hölls det sista mötet för bredband via fiber i Himmeta bygdegård,
utanför Köping. Med 341 anslutna hushåll och bidrag beviljat från länsstyrelsen kan spaden snart sättas i marken.

Under det sista informationsmötet avtackades projektgruppen som jobbat hårt för att få fiber till Himmeta-Bro med omnejd. Sofia Nestor, bygderådets ordförande, delade ut blommor till de tiotal personer som engagerat sig.

Nu 19 månader, 80 projektmöten och uppmot 10 000 arbetstimmar senare har Köpingsföretaget Roland Gustavsson Grävmaskiner AB och Köpings Kabel-TV tagit över.

– Det känns fantastiskt men det kommer bli tomt i almenackan, säger Marianne Ek som engagerat sig i projektgruppen.

Anslutningsfrekvensen har varit hög.

– Det är 95 procent av de permanent boende som har anmält sig, det är jättebra, säger Marianne Ek.

Himmeta har försökt få bredband till byn tidigare. 2012 var året som de inte kom i mål med planerna. I projketgruppen har nu flera personer suttit som är vana vid att driva projekt genom sina arbetsplatser eller tidigare arbetsplatser, vilket tros vara en stark bidragande faktor till att de nu är klara för byggstart och snart är i mål.

När slutmötet hölls i Himmeta bygdegård nyligen samlades berörda bybor för att få mer information om hur bredband via fiber fungerar.

Några av dem var Lena och Henrik Mellberg, från Bro-området.

– Vi har haft problem med uppkopplingen. Problemen har inte varit jättestora men det har varit en svajig uppkoppling till och från, berättar Lena Mellberg.

– Nu kommer det bli en tryggare uppkoppling och det är bara positivt, säger Henrik Mellberg.

De tycker att informationen har varit bra.

– Det har varit bra information hela vägen, säger Henrik Mellberg.

– Ja, och har man inte varit på mötena så har de alltid mejlat ut informationen, så det har varit väldigt bra, säger Lena Mellberg.

Kostnaden för projektet är 23 miljoner kronor, varav länsstyrelsen beviljat 14 miljoner ur landsbygdsprogrammet 2014–2020. För varje hushåll blir kostnaden högst 25 000 kronor.

Totalt ska det grävas uppemot nio mil för fiber.

Representanter från Köpings Kabel-TV AB och Roland Gustavsson grävmaskiner var på plats i Himmeta bygdegård under slutmötet.

Innanför lokalens väggar talades det bland annat om olika typer av router, det vill säga en nätverksenhet som kopplar samman flera lokala datornätverk och dirigerar datatrafiken mellan dessa. Men också om bland annat olika priser och IP-telefoni.

Efter mötet fanns chans till att räta ut frågetecken. Christine Johansson passade på att få svar på sina sista frågor när hon talade med Ulf Karlsson, från Köpings Kabel-TV AB.

Inför undertecknad uttryckte Christine Johansson hur skönt hon tyckte det var att få veta hur arbetet kommer att gå till.

– Man visste ju inte om de bara skulle stå där utanför huset en dag och säga hej. Nu vet jag lite hur de gör med min tomt och hur det går till, säger hon.

Att bredband via fiber snart är en verklighet är hon glad över.

– Jag ser det som framtiden. Barnen hade velat ha det igår om de fick bestämma, säger hon.

– När de lägger ned telestationerna blir det jätteproblem, så jag är jättetacksam, fortsätter hon.

Byggprojektet sker i tre etapper: västra Himmeta, Östra Himmeta och Bro. Projektet ska vara klart senast i december 2018.