Anrika Elsa Anderssons konditori återuppstår

Ägaren till Elsa Anderssons konditori, Kristina Leijonhuvud, meddelade till de församlades glädje att konditoriet kommer att byggas upp igen. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

Kristina Leijonhuvud och Lotta Gröning, ordförande i Elsas vänner, hade kallat till presskonferens på platsen där konditoriet en gång låg. Det lockade många norbergare som spänt väntade på vad Leijonhuvud hade att förtälja. Hon öppnade med orden:

– Elsa Anderssons konditori kommer att byggas upp igen, varvid de församlade jublade och applåderade.

Att säga att turerna minst sagt varit många är inte att ta i. I juni gav exempelvis Kristina Leijonhuvud beskedet att konditoriet inte kommer att byggas upp i hennes regi.

Bara en månad tidigare trodde de inblandade att spaden kunde sättas i jorden för ett nytt Elsas. Leijonhuvud berättade att hon inte längre kunde utsätta familjen för den press som varit utan lade ut konditoriet till försäljning.

Nu verkar det dock vara klart och snart börjar bygget av det nygamla konditoriet.

– Jag är glad och lycklig i dag, det har varit en lång och utdragen process. Vi är alla nöjda att vi fått ihop det här och vi har jobbat hårt under sommaren, sade Leijonhuvud till de församlade norbergarna.

Lotta Gröning, ordförande i den ideella föreningen Elsas vänner var precis lika glad hon.

– Vi har fått in 1,6 miljoner på kontot som en hjälp. Nu tycker jag vi startar ”Norbergare bakar” och bakar Sveriges största kakbuffé. Efter det här beskedet skall vi sätta igång med att leta möbler och tavlor. Nu börjar allt det roliga – allt är möjligt – nu bygger vi, sade hon och utbringade ett fyrfaldigt leve.

Vadan denna kovändning?

– Nej, det är ingen kovändning, det har bara varit en lång och svår process. Bland annat har det handlat om hur konditoriet skall byggas upp. Vi har bland annat vägt in vad det innebär att driva konditoriet vidare i en ny skepnad, säger Mikael Hellberg på Länsförsäkringar.

Han var precis lika glad och nöjd som ägaren och de församlade på plats.

– Det känns positivt att vi nått hit – det har varit en svår process men nu känns det skönt.

Går det då att återskapa en så anrik byggnad som Elsas ändå var?

– Det var en byggnad med en särart med målningar och gammal inredning. Men vi tycker att konditoriet har vikt för hela Norberg och vi har hela tiden sagt att vi vill att det byggs. Även om det inte blir detsamma så tror vi att det finns förutsättningar, säger Mikael Hellberg.

Vad kommer det då att kosta?

– Vi vill inte prata om summor en dag som denna.

Om det är Kristina Leijonhuvud som kommer att driva konditoriet vidare har hon inte bestämt ännu.

– Nej, jag har inte bestämt framtiden än.

Tror hon då själv att det går att få samma känsla i en nybyggd fastighet om än i liknande skepnad som gamla konditoriet?

– Ja, den nya byggnaden kommer att bli lik den gamla, men inte en exakt kopia. Men den kommer att byggas med gedigna material och kommer att få en gammeldags touch. Visst, man vet aldrig hur nya Elsas kommer att locka – konditoriet byggde på tre hörnstenar – miljön, bakverken och personalen. Det har varit framgångsreceptet men nu är en av hörnstenarna borta vilket är en risk. Men jag hoppas kunderna är kvar den 7 maj nästa år till 101-årsjubileet, säger Leijonhuvud.

Uppdraget för återuppbyggnaden har gått till ett lokalt byggföretag där man hoppas att spaden kan sättas i jorden redan nästa vecka.