Anunds öde avgörs

Den planerade tillbyggnaden är tänkt att ha en glasvägg för utsiktens skull och gå i rak vinkel från huset ut mot vägen. Foto: Badelunda hembygdsförening
Textstorlek:

​Den planerade tillbyggnaden av Café Anund vid Anundshög ska avgöras idag, torsdag, då Kulturnämnden sammanträder.

Vad det ska tas beslut om är huruvida upphandlingen av tillbyggnaden blir för dyr och ska göras om eller inte.

Tillbyggnaden är tänkt att rymma 60 personer och innehålla ett besökscenter där man bland annat kan ha föreläsningar, mindre utställningar och mottagande av turister.

– När Café Anund hade 10-årsjubileum för inte alls länge sedan var det kommunpolitiker här och pratade om hur trevligt det skulle bli med besökscentret säger Bengt Wallén, vice ordförande i Badelunda hembygdsförening.

– Men på vårt senaste Anundshögsråd den 16 september fick vi höra att det helt plötsligt kanske inte blir något eftersom upphandlingen skulle ha blivit för dyr fortsätter Bengt Wallén besviket.

– Om bygget inte kommer igång i höst blir det inget besökscenter nästa sommar och då dröjer det minst ett år till innan vi kan ta emot turister på det sätt vi önskar.

Byggbranschen är märklig och svår att förstå sig på tycker Bengt Wallén. Han funderar på om det är så att byggherrarna kanske tar extra mycket betalt för uppdrag åt kommunerna

– Hur kan en tillbyggnad på ett redan befintligt hus kosta mer än att bygga ett bostadshus i samma trakt med kök och badrum, frågar han sig.

Det är en fråga som stadsantikvarie Jan Melander inte kan svara på utan han hänvisar till Fastighetskontoret. Inte heller kan han svara på om det är som Bengt Wallén misstänker, att byggföretagen tar betydligt mer för att bygga åt kommuner.

– Men om jag ska säga vad jag tror, med betoning på tror så är helt enkelt prisläget på byggmarknaden jättehögt vad gäller alla typer av uppdrag just nu.

Jan Melander vet inte själv vad som kommer att beslutas då Kulturnämnden sammanträder på torsdag.

– Vad som cirkulerade i våras då detta diskuterades var att man var mycket positiv till tillbyggnaden med besökscenter i sig men tyckte att de kostnadsförslag man fått på offerter lät väldigt höga.

Hur lång tid tar det att göra om en upphandling om det blir vad som beslutas?

– Där får jag hänvisa till Byggnadsnämnden eller Fastighetskontoret för att få ett korrekt svar.

Tycker du fortfarande att ett en tillbyggnad med besökscenter vid Café Anund är en bra idé?

– Det gör jag.

Hur lång tid det normalt tar att göra om en upphandling som blir för dyr är svårt att få något klart besked om. Vid tiden för denna tidnings pressläggning hade Hans Näslund, direktör på Västerås stads Fastighetskontor inte möjlighet att ge något svar på frågan.

– Det måste man sätta sig ned och analysera innan det går att ange några tidsaspekter, förklarar han. Det beror så mycket på vilken typ av upphandling det är och vilka summor det rör sig om.

I kulturnämnden som alltså ska sammanträda idag sitter ord-förande Marita Öberg Molin (s), 1:e vice ordförande Marlene Tamlin (mp), 2:e vice ordförande Jura Miniotaité, Per-Åke Olofsson (s), Michael Palmquist (c), Maria Lindlöf (kd), Jörgen Andersson (m), Monica Windén (m) och Börje Brandhill (sd).

Ersättare är Jenny Setterholm (s), Nesrin Hassan (s), Teresia Unander-Scharin (c), JennieMaria Ström (mp), Håkan Nilsson (m), Erica Fritz (m), Emil Hammarlund (l), Olle Kvarnryd (v) och Anna Svensson (sd).