Äpplets dag i Nyhyttan

Det här trädet i Märit Zennerlövs trädgård är mer än 100 år gammalt och bär Fageröäpplen, Västmanlands landskapsäpple. Det är rött och har ett saftigt sötsyrligt kött. Fagerö skördas i oktober. Foto: Märit Zennerlöv
Textstorlek:

​Har du alltid undrat vad det egentligen är för äpplen du har i trädgården? Idag lördag kan en pomolog sortbestämma din frukt.

Det krävs minst fem äpplen, allra helst från alla fyra vädersträcken för att kunna göra en bra sortbestämning. Äpplena bör förvaras i en tydligt märkt papperspåse .

Pomologen Karin Byléns besök är ett inslag i evenemanget Äpplets dag, som är ett initiativ från Svensk Trädgård och med i år firas över hela landet den 25 september. I Västmanland är det Norbergs trädgårdsförening och LRF:s kommungrupp som är arrangörer. Aktiviteterna äger rum på Märit Zennerlöv gård i Nyhyttan, strax utanför Västerfärnebo (ej att förväxla med någon av de andra platserna som heter Nyhyttan i länet).

På gården i Nyhyttan är det utöver organiserad sortbestämning äppelutställning. Dessutom kommer Erik Brate från Bergslagsbygden och LRF:s kommungrupp att anordna fårvallning en gång i timmen. Den lilla gårdsbutiken som säljer äppelmust kommer också att vara öppen.

Märit Zennerlöv eget äppelintresse har successivt vuxit fram. Förutsättningarna fanns dels eftersom det finns ett starkt äppelintresse i släkten, dels eftersom hennes trädgård är full av äppelträd.

– Här på gården finns en del ovanliga sorter och en del äppelträd är 150 år gamla berättar Märit Zennerlöv. För tio år sedan var många av träden i mycket dåligt skick men jag har lyckats få dem att bära frukt igen.

Idag finns bland annat Åkerö, Rosenhäger och Västmanlands eget landskapsäpple Fagerö på gården i Nyhyttan.

– I takt med att det blir bättre kvalitet på frukten har jag börjat göra mer och mer must. I början använde jag mig av vanliga hushållsmaskiner men de är ju inte gjorda för sådant så nu har jag bättre utrustning. Musten säljs nu i liten skala.

Märit Zennerlöv hoppas att Äpplets dag ska öka intresset för i synnerhet svenska äpplen.

– Idag ruttnar mycket av resurserna bokstavligen bort. Själv tar jag vara på varenda äpple och gör förutom must också cider för eget bruk och marmelad. När det fanns en öppen handelsbod i Västerfärnebo brukade jag skänka dem de äpplen jag själv inte hade användning för.

 

FAKTA LANDSKAPSÄPPLEN

Sveriges pomologiska sällskap tog år 2005 fram en lista med Sveriges landskapsäpplen.

Besökare på Trädgårdsmässan i Stockholm hade under två år fått lägga förslag på landskappsäpplen i en monter.

Sedan valde en jury med representanter från Sveriges pomologiska sällskap, Sveriges Koloniträdgårdsförbund, Sveriges Hembygdsförbund och Riksförbundet Svensk Trädgård ut ett äpple för varje landskap i Sverige.