Bo vann segern på fältet – tävlar i SM i helgen

Textstorlek:

Över 1 500 personer kom till Sevalla när Sevalla veteranplöjning anordnades av Sevalla hembygdsförening för 18:e året. 
Bo Johansson från Sevalla tog hem segern.

Bland publiken fanns Kalle Mikaelsen, från Surahammar, som uppskattade att titta på de gamla traktorerna.

– Jag känner igen märkena, jag hade en Bolinder munktell när jag var lantbrukare på Ängsö, säger han.

En annan i publikhavet drömmer om att bli bonde:

– Mina föräldrar är hobbybönder och jag skulle vilja bli bonde. Det var många år sedan som jag provade att plöja med en veterantraktor, men om jag hade en traktor skulle det vara skoj att tävla, säger Patrik Källung, från Västerås.

Det var fler tävlingsdeltagare i år, eftersom även tävlingsdeltagare från Uppland var med. 29 tävlingsdeltagare skulle göra fem moment var och det handlade framförallt om att plöja så rakt som möjligt. Lantbrukaren Robert Kihlin, en av fem domare, var glad över att inte vara plöjare utan domare under dagen på grund av att det var torrt i jorden. Flera deltagare kunde bekräfta att så var fallet, bland annat Arne Eriksson från Sala. Men Arne tog inte så hårt på själva tävlingen.

– Jag deltar mest för nöjes skull, berättar han.

Hans traktor var unik under tävlingen. Han var den enda deltagaren med en traktor av märket Lantz Bulldog, det var vanligt att de skrotades på 1960-talet.

Emma Hermansson, från Romfartuna, var den enda kvinnan som deltog i veteranplöjningen.

– Jag skojar om att vinna damklassen, säger hon.

– Det känns som att man tävlar mycket mot sig själv i sin egen bana och så tävlar jag mot min kompis från Grolleklubben, fortsätter hon.

Förra året kom hon bland de fyra bästa och i helgen ska hon därför tävla i SM i Kil.

– Jag ser det här som övning inför SM, säger Emma Hermansson.

Emma placerade sig inte bland de fyra bästa i år, men var nöjd med resultatet.

På första plats kom Bo Johansson, som fick 107 poäng av totalt 225 möjliga. Han var med och startade Sevalla veteranplöjning för 18 år sedan och har vunnit flera gånger tidigare.

– Det känns bra, säger han glatt.

I helgen styr han mot Kil i Värmland för att delta i SM i veteranplöjning.