Deltidsbrandmän sökes

Martin Ekman och Markus Ersbjörs är stationerade vid Fagersta Brandstation. Markus Ersbjörs har ett sommarvikariat men kommer gärna tillbaka hit då han är färdig brandman. Den största utryckningen i Fagersta den här sommaren var en skogsbrand längs med järnvägen vid Oti. Foto: Lisa Parland
Textstorlek:

Både Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund som har ansvar för Fagersta och Norberg och Mälardalens Brand- & Räddningsförbund som har ansvar för Västerås, Hallstahammar och Surahammar är i behov av fler deltidsbrandmän.

Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund söker deltidsbrandmän till stationerna i Avesta, Fagersta, Norberg, Långshyttan, Horndal och Hedemora.

– Vi har ett grundbehov på ett tiotal personer till men ett önskebehov på ett tjugotal till säger Henrik Axelsson som är personalansvarig på Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund.

Allra störst är behovet i den lilla orten Långshyttan men fler behöver man som sagt bli på alla stationerna.

Varför tror du att det är svårt att rekrytera?

– En deltidsbrandman har jour var fjärde vecka och måste då kunna infinna sig på stationen inom max 4–5 minuter. Vårt område består av mindre orter där väldigt många arbetspendlar. Då har man ingen möjlighet att ta sig an uppdraget som deltidsbrandman, det är en av de stora orsakerna. Det finns ingen lagstadgad rätt att som deltidsbrandman avvika från arbetet då man har jour. Därför behöver varje deltidsbrandman ett godkännande från sin ordinarie arbetsgivare.

Södra Dalarnas räddningstjänstförbund besöker just nu de stora arbetsgivarna på berörda orter för att öka förståelsen, synliggöra vikten och nyttan av deltidsbrandmän och berätta om fördelarna med att ha deltidsbrandmän bland sina anställda.

I Långshyttan har man också haft öppet hus för allmänheten som ett led i rekryteringsarbetet.

Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund ryckte förra året ut på totalt 1 227 händelser. Av dem inträffade 499 i Avesta, 186 i Fagersta, 233 i Hedemora, 100 i Horndal, 77 i Långshyttan, 119 i Norberg och 13 i Fors, som inte är någon egentlig station utan ett värn.

Av alla händelser 2013–2015 var 24 procent automatiska brandlarm, 21 procent servicelarm, 12 procent trafikolyckor, 13 procent sjukvårdslarm/IVPA-larm, 12 procent bränder, 5 procent förmodade bränder och 13 procent övriga larm.

Räddningstjänstförbunden samarbetar över sina respektive områdesgränser och den som har snabbast väg rycker ut på en händelse även om den ligger i ”fel” område.

Sala och Heby har gemensam räddningstjänst. Man har 24 heltidsanställda samt 34 deltidsbrandmän i Sala och 44 deltidsbrandmän i Heby. Det finns en heltidsstation i Sala och sex deltidsstationer. Deltidsstationerna ligger i Heby, Tärnsjö, Östervåla, Möklinta, Hedåker och Ransta.

– Vi behöver inte bli fler sett till utryckningsstyrkornas storlek, men vi har som de flesta andra räddningstjänster problem med rekrytering av deltidsbrandmän säger Göran Cederholm som är räddningschef i Sala och Heby kommuner.

Skinnskatteberg har en egen räddningstjänst och ingår inte i något förbund. Det finns enbart en brandstation i kommunen.Räddningstjänsten har 23 brandmän, varav 22 på deltid.

– Vi är nöjda med den numerären säger sektorschef Kenneth Johansson.

Köping, Kungsör och Arboga är gemensamt organiserade i Västra Mälardalens Räddningstjänst. Man har stationer i Köping, Arboga, Kungsör och Kolsva. Det finns 38 brandmän på heltid, 62 på deltid och för tillfället behöver man inte bli fler.

Mälardalens Brand- och Räddningsförbund söker deltid brandmän till Skultuna, Virsbo, Hallstahammar, Kolbäck och Surahammar. Just nu ligger en rekryteringsannons ute på förbundets hemsida.