Efterlängtade klassrum invigda på lantlig skola

Nu är klassrummen i den nya byggnaden på Tortunaskolan invigd.Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

Nu har den nya byggnaden på Tortunaskolan invigts. Det tog två år längre än väntat då arkeologer hittade unika fynd på platsen där byggnaden skulle placeras. Tortunaskolan har varit trångbodda. Personalrummet har använts som klassrum.

128 barn från förskoleklass till årskurs 6 går på Tortunaskolan, två mil utanför Västerås.

Elevantalet har ökat något och under några år har det saknats tillräckligt med klassrum för undervisningen.

– Tidigare har vi inte haft någon musiksal och det har varit trångt för barnen på fritidshemmet, berättar skolans rektor Lars Strandh.

Egentligen skulle byggnaden placerats på en annan plats, där den gamla lärarbostade låg tidigare. Men vid de arkeologiska utgrävningarna hittades föregångaren till Tortuna kyrka och även en gravplats. Därför har det tagit längre tid än planerat.

Byggnaden står nu på sin rätta plats, där en lekplats låg tidigare. Lekplatsen har flyttats till platsen där den gamla lärarbostaden låg.

Byggnaden är hitflyttad från Mälardalens högskola och har fungerat som lokaler för undervisning tidigare.

Tortunaskolan har fått sina två nya moderna, fräscha klassrum och i tisdags invigdes dem. Skoleleverna sjöng tillsammans med musikläraren. Representanter från Grundskolenämnden kom på besök för att överlämna en gåva, bland annat ett bonsaiträd.

– Bonsaiträdet kräver mycket omvårdnad, mycket kärlek och lite vatten. Det är precis som ni behöver peppning och god mat, säger Vicki Skure Eriksson (C), ordförande i Grundskolenämnden.

– Vi vill önska er lycka till med era nya lokaler, forsätter hon.

Ett par elever hjälptes åt att klippa det blå-gula bandet till lokalerna. Det bjöds på popcorn till barn och vuxna.

Kort därefter pågick undervisning i ett av klassrummen i den nya byggnaden.

Hur känns det nu?

– Det känns bra, det har blivit en bättre arbetsmiljö. Nu behöver vi inte använda personalrummet, som vi haft som klassrum i två år, säger Lars Strandh.

Personalen är glad.

– Det är kanon. Det har varit trångt. Vi har kunnat plocka upp biblioteket igen som togs ned på grund av platsbrist. Men framförallt har musikundervisningen fått ett rum, säger Elisabet Jonsson som är klasslärare för åk 4-5.

Musikläraren som även är idrottslärare, Stefan ”Stisse” Olsson, har tidigare inte haft någon fast punkt för sin musikundervisning.

Visst finns en önskning om något mer när Lars Strandh får frågan om de har fler behov:

– Vi har ingen gympasal, men vi är för små och det är för dyrt, tror Lars Strandh.

Idrotten sker utomhus året runt för de yngre och de lite större eleverna bussas in till Tillbergaskolans gymnastiklokal för en timmes gymnastikundervisning varje vecka.