Extra klirr för skogsägare

Niklas Fogdestam, virkesområdeschef på Mellanskog i Västmanland, berättar att skogsägare som anlitat Mellanskog efter skogsbranden nu kommer att kompenseras med tre kronor per kubikmeter virke. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

LÄNET Många skogsägare drabbades hårt av skogsbranden för två år sedan. De flesta har fått försäkringspengar för skadorna men det motsvarar inte vad en avverkning skulle ha gett. Men nu vankas det extra klirr i kassan för skogsägarna då de skogsägare som anlitat Mellanskog kompenseras med tre kronor per kubikmeter virke.

– När branden var över stod vi inför att det stod brända träd kvar i vilka det fanns ett värde. Dels var de brända träden en säkerhetsrisk men de stod också i vägen för en återbeskogning, berättar Niklas Fogdestam, virkesområdeschef på Mellanskog i Västmanland.

Man bestämde sig för att avverka skogen som normalt går till timmer och massaved – men nu blev till timmer och bränsleved.

På ett normalår avverkar medlemmarna 280 000 kubikmeter skog i Västmanland – nu skulle 140 000, alltså hälften, avverkas på kortast möjliga tid.

– Det var ett halvt års volym och normalt använder vi oss av sex till sju drivningslag. Nu blev vi tvungna att mobilisera så vi kontaktade 16 lag. Vi vädjade till deras välvilja och erbjöd extra ersättning. Vi utgick ifrån den entreprenör som hade högst betalt och lade på tio procent. De som hade lägst gav vi cirka 15 procents påslag för att de skulle ställa upp. Det vi ansåg då var en skälig ersättning med tanke på det svåra arbetet och att maskinerna skulle bli nedsmutsade, säger Fogdestam.

Cirka ett år efter branden meddelade regeringen att de skulle kompensera entreprenörerna med sex kronor per kubikmeter skog som dieselskattreduktion.

– Entreprenörerna fick alltså sex kronor tillbaka som stöd men vi hade redan gett extrapengarna resonerade vi. Drivningsarbetet har skett till självkostnadspris så det är skogsägarna som fått betala drivningskostnaden. Ofta har det blivit väldigt dyrt jämfört med vanlig skog. Vi tyckte inte att det var rätt att entreprenörerna fick mer än skogsägarna – vi tyckte helt enkelt att det blev fel, säger Niklas Fogdestam.

Mellanskog kontaktade entreprenörerna och erbjöd en kompromiss.

– Vi föreslog att ni får två kronor per kubikmeter och fyra kronor går till skogsägarna. Tolv av entreprenörerna ställde upp men fyra tyckte det var fel.

Summan som då blev kvar är på 400 000 kronor vilken nu alltså kommer att betalas ut till medlemmar vilka Mellanskog avverkat för.

– Det handlar om mellan 30 och 40 skogsägare och allt som allt mellan 1 500 och 2 000 hektar skog. Skogsägarna kommer att kompenseras med lite drygt tre kronor per kubikmeter, berättar Fogdestam.

– Jag hoppas alla känner att det är positivt det vi gjort och att både vi och entreprenörerna får nöjda kunder.

Till dags dato har Mellanskog planterat en och en halv miljon nya plantor i brandområdet, varav en miljon tallar. I höst och kommande vår blir det cirka en miljon till.

– Det har inte varit lätt och hitta något att plantera i då marken är så hårt bränd. De som planterat har gjort ett fantastiskt jobb och än så länge ser plantorna friska och välmående ut. Vår plan är att vi skall vara färdiga med återplanteringen under nästa år.

Pengarna till skogsägarna kommer att delas ut nu i september.