Fick pris av prinsessan

Textstorlek:

Fagersta Västanfors hembygds- och fornminnesförening är Årets hembygdsförening. Det nyinstiftade priset delades ut av prinsessan Sofia under det stora firandet av Hembygdens helg på Skansen i Stockholm.

Det var första gången någonsin som Sveriges hembygdsförbund delade ut utmärkelsen Årets hembygdsförening.

Det skedde i samband med deras 100-årsfirande. Högst upp på prispallen kom Fagersta Västanfors hembygds- och fornminnesförening. Utöver äran fick de ta emot 10 000 kronor.

– Under jubileumsåret vill vi uppmärksamma hembygdsföreningarnas fantastiska arbete. Fagersta Västanfors hembygds- och fornminnesförening har en engagerande publik verksamhet och stark förankring i lokalsamhället, säger Jan Nordwall som är generalsekreterare för Sveriges hembygdsförbund i ett pressmeddelande.

Sveriges hembygdsförbund organiserar en av Sveriges största folkrörelser med drygt 2 000 hembygdsföreningar.

– Det här är det finaste pris man kan få tycker jag. Det känns fantastiskt, jag är jättestolt och glad. Det är ett bevis för att vi gör något bra på hembygds-gården, säger Rita Södergård som är ordförande i Fagersta Västanfors hembygds- och fornminnesför-ening.

– Vi har många ideella krafter, upp till ett 100-tal, som jobbar på hembygdsgården. För deras skull måste det kännas underbart och meningsfullt med det arbete de gör när vi fått pris, fortsätter Rita Södergård.

Vad är hemligheten bakom att få så många att jobba ideellt?

– Fagerstaborna är stolta över sin hembygdsgård, säger Rita Södergård.

– Det är pensionärer som tar sig tid med besökarna genom att lyssna och prata. Det skapar en fin stämning, fortsätter hon.

Ett 30-tal personer från Fagersta Västanfors hembygds- och fornminnesförening fanns på plats under firandet på Skansen.

Styrelsen i hembygdsföreningen har vetat om att de ska få priset sedan försommaren.

– Vi gav ett löfte om att hålla det hemligt, berättar Rita Södergård.

Fagersta Västanfors hembygdsgård har öppet året runt.

– Vi är en unik hembygdsgård tack vare att föreningen har en affärsdrivande verksamhet, säger Rita Södergård.

Hembygdsgården ligger vid Strömsholms kanal och är norra Västmanlands största turistmål. På gården finns bland annat en handelsbod, ett kafé och ett 20-tal historiska byggnader. De arrangerar barnaktiviteter och guidade visningar.

Priset delades ut under lördagkvällens fest på Galejan. Uppdraget att ta emot priset av prinsessan Sofia fick Malin Andersson, verksamhetsledare på Fagersta Västanfors hembygds- och fornminnesförening.

– Hon drar det tyngsta lasset i arbetet med hembygdsgården. Jag satt längst fram och var mallig, säger Rita glatt.

Det är inte första gången föreningen får pris.

– Vi har fått flera olika priser på hemmaplan tidigare, berättar Rita Södergård.

Eftersom det var första gången priset delades ut fick ytterligare två hembygdsföreningar motta utmärkelsen: Bureå hembygdsförening från Västerbotten och Snöstorps hembygdsförening från Halland.