Fotbollsyra i skogen

Här ska de nya omklädningsrummen ligga. Schaktningen är gjord och plattan gjuten. I klubben finns många eld­själar som hjälper till ideellt med tillbyggnaden. Foto: Lisa Parland
Textstorlek:

Fagersta Södra IK har fått 728 600 kronor av Länsstyrelsen för att bygga nya omklädningsrum vid anläggningen Onsjövallen. Det ger möjlighet att använda det befintliga klubbhuset, som nu ska rustas upp på fler sätt.

Det nya tillbyggnaden med två omklädningsrum, duschar, toaletter, tvättstuga med tvättmaskin och miljörum för återvinning blir 75 kvadratmeter stor och bygget har redan dragit igång. Nästa år ska det vara färdigt. Allt som allt kommer det att kosta 1,1 miljoner kronor.

Förutom bidraget från Länsstyrelsen som kommer från Landsbygdsprogrammet 2014–2020 har Fagersta kommun bidragit med 200000. Resterande del står klubben och dess sponsorer för.

  Fram till nu har vi fått använda oss av olika provisoriska lösningar och ofta har det hängt matchkläder på tork i hela klubbhuset berättar Peter Trsavec som är anställd på halvtid som allt-i-allo i klubben.

  Med ett nytt omklädningsrum blir det mer plats och lättare att hålla ordning i klubbhuset. Vi ska rusta upp det så att det blir en välkomnande mötesplats både för oss och för föreningar, företag och organisationer som tillfälligt behöver hyra en lokal. Bland annat ska vi ha fibernät, en ny TV och projektor i klubbhuset. Vi är väldigt glada över bidragen från Länsstyrelsen och kommunen som ger oss denna möjlighet.

Fagersta Södra IK har omkring 350 aktiva och 100 passiva medlemmar.

Och det går bra nu.

  Häromdagen slog vi Västeråsarna i BK30 med 8–0 berättar Peter Trsavec stolt.

Målet för herrarnas seniorlag är att få spela i Division 3 istället för som nu, i Division 4. Om så blir fallet beror på hur det går i de återstående sex seriematcherna, varav två blir på hemmmaplan. Under hösten ska Fagersta Södra IK möta Tortuna SK, Babylon FK, Bosnisk SK, Munktorps BK, Skinnskattebergs SK och IFK Västerås FK.

Hemmamatchen mot grannarna i Skinnskattebergs SK den 24 september förväntas bli en riktig folkfest.

Faktum är att Fagersta Södra IK faktiskt periodvis har spelat i Division 3 tidigare, på 1960- och -70-talen.

Dessutom har man haft damlag i seriespel mellan 1977 och 1987. Idag spelar i stort sett alla fotbollssugna damer i Fagersta i Västanfors IF.

Det är omkring en mil från Onsjövallen in till centrala Fagersta och den sista biten består av en smal riksväg med mycket tung trafik.

Därför har klubben en minibuss med nio platser som ofta åker och hämtar upp de yngre spelarna. På barn- och ungdomssidan har man lag från pojkar -00 till pojkar -08 med mellan 20 och 30 spelare i varje årskull. För barn yngre än så har man fotbollsskola. Man har också ett samarbete som planerar att utökas med Fagerstas asylboenden så att fler ensamkommande flyktingungdomar ska komma in i verksamheten. Minibussen stannar ofta till och hämtar upp unga fotbollsintresserade vid Norrbygårdens asylboende.

  Vi vill verkligen vara en klubb för alla och det här är ett led i det säger Peter Trsvec.

  Vi vill gärna starta fler ungdomslag och rekrytera och utbilda fler ledare bland både svenskfödda och utlandsfödda, utvecklar han sig.

  Folk spelar fotboll över hela världen, det är så enkelt att lära sig och det enda som behövs är shorts, t-shirt, skor och benskydd. Fotboll är en väldigt enkel sport för att komma in i samhället.

En klubb för alla innebär också att man handikappanpassat anläggningen med medel från arrmäna arvsfonden och byggt en lekpark för de yngsta och en boulebana för de äldsta besökarna.

Klubben strävar efter att Onsjövallen ska bli en naturlig mötesplats på landsbygden där kulturinstitutioner,folkbildning och övrigt föreningsliv kan mötas.

Fagersta Södra IK är inte bara fotboll även om det är det av naturliga skäl är det man är mest förknippad med. Det finns också en skidsektion, en schacksektion och en handikappidrottssektion. Under skidsektionen ryms också löpning och triathlon.

I många år har man samlat in returpapper för att stärka klubbkassan och idag har man tre egna containrar utplacerade i Fagersta.

År 2014 firades 75-årsjubileum och det hölls en stor bankett på Fagersta Brukshotell.

Den plan som nu är A-plan var då verksamheten startade 1939 en betesfålla och varje träningspass började med att man fick mota bort korna. En timmerlada tjänade som omklädningsrum.

I dag är betesvallen borta sedan länge, spelarna behöver inte längre samsas med korna om ytan och man har både sju- och elvamannaplan.

Som en av få klubbar äger Fagersta Södra IK sin träningsanläggning helt själva eftersom de fick Onsjövallen i gåva av Fagersta kommun för många år sedan.

Läget mitt ute i skogen där inga närboende riskerar att störas men ändå hyfsat nära centralorten kommer att göra lokalerna som nu ska iordningställas attraktiva för tillfälliga hyresgäster hoppas man i Fagersta Södra IK.