Gammal smedja får nytt liv

Henrik Nyström, Jonas Bernström och Thomas Jansson hjälps åt att lyfta ännu en stock på plats. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

Nätverket för byggnadsvård i Västmanland och Studieförbundet Vuxenskolan ordnar under två helger kurser inriktade på timrade hus. Den gångna helgen monterade fem kursdeltagare upp en nedmonterad smedja och nu till helgen skall rötskadat timmer på den så kallade Färdestugan utanför Norberg lagas. 

Smedjan som legat nedmonterad i 13 år får nu nytt liv på en äng utanför Rosendal i Norberg. Smedjan och ängen ägs av deltagaren i kursen Henrik Nyströms sambo. Det var Henrik som berättade för ordföranden i Nätverket för byggnadsvård, Tommy Leek, om smedjan. Den skulle passa utmärkt som objekt för en kurs i timring. Sagt och gjort, så blev det.

– Den har varit smedja i Rosendal och jag tror att den är från slutet av 1800-talet. Det var min sambos pappa som ägde gården med den här marken men den är såld. Den här ängen har vi i alla fall kvar.

Smedjan låg nedmonterad vid sidan av ängen, ordentligt uppmärkt och föredömligt under plåt.

– Ja, det är viktigt att en stomme som denna ligger väl takad och inte under en pressening så det blir fuktigt. Det är viktigt att trät blir luftat, säger kursledaren timmermannen Allan Höglund från Surahammar.

– Vi undrade länge vad vi skulle göra med timret, skall vi elda upp det, frågade vi oss, berättar Henrik.

– Men så berättade Tommy Leek att man planerade en kurs i timring och då sade jag att vi har ju en byggnad hemma. Han kom och tittade och sade att det nog skulle gå att montera upp den.

Så, för ett år sedan, fick Allan förfrågan om att leda kursen.

– Den här smedjan är ett bra objekt där jag kan gå igenom processen från början till slut. Detta är del att av kursen och nästa helg blir det del två då vi skall laga rötskadat timmer. Fast egentligen borde det vara bättre att börja med kurs noll, det vill säga att montera ned en timmerbyggnad och märka upp den.

Eftersom smedjan förvarats föredömligt är det inte så mycket att laga.

– Lite har vi dock fått fixa och nockstocken får vi byta, berättar Allan som vurmar för timmerhus.

– Det finns många som har gamla timmerhus som de skall vara rädda om. De kanske har stått i 150 år och väl skötta kan de stå i 150 år till. Det är synd att inte sköta sådana hus. Men trä är inne nu, det byggs mer och mer trähus, till och med flerfamiljshus, dock inte i timmer. Där är det för mycket krångel med regler kring bland annat energiåtgång.

Allan som byggt sitt eget timmerhus berättar att han alltid har ventilerna öppna på vintern och att värmen han skapar på vintern går in i väggarna. Men visst byggs det timmerhus, dock inte som boningshus utan som fritidshus, vilket Allan tycker är synd.

– Ur miljösynpunkt är ett timmerhus optimalt då det släpper ut minimalt med koldioxid. Själv har jag bara isolerat i köksväggen men jag har en luftvärmepump. Det blir hur skönt som helst. Dessutom gör jag bara av med en kubik ved om året i vedkaminen.

En av de fem på plats är Jonas Bernström från Surahammar med sikte på att bli byggnadsarbetare. Han arbetar som vuxenlärling på ett litet byggföretag men har ett brinnande intresse för timmerhus.

– Jag har alltid tyckt att de är vackra. Min förhoppning är att kunna jobba med detta på heltid, säger Jonas som definitivt har fysiken som krävs.

– Ja, plus envisheten. Jag snickrar hemma och tycker om att hitta på lösningar och att vara lite lurig och klurig.

Det han gillar bäst med kursen är chansen att få träffa andra likasinnade.

– Jag bor i centrala Surahammar men skulle gärna vilja ha ett ställe där man kunde ha en liten kran att lyfta timret med. Timmerhus är viktiga att bevara för eftervärlden de har alltid fungerat som förnybart material. Många tycker timmerhus är vackra men funderar inte över vilket gediget hantverk som ligger bakom, säger Jonas.

Henrik dunkar ned en stock med slägga.

– Vi bygger upp smedjan på två dagar så får jag se vad det blir sedan. Taket måste dock på. Detta är mest en hobby – men det är bra att ha något att göra.

– Det är väl inget superhus men när den är borstad och målad blir den väldigt fin, tror Allan.