Hantverkets dag firad av slöjdande sjundeklassare

Sjundeklassare från Ekebyskolan hade flyttat ut sin slöjdlektion till Sala torg för att prova på hantverk. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

I förra veckan firades hantverkets dag. Åtminstone i Sala och då i mammons tempel.
I inomhuscentrumet Sala torg arrangerade Sala slöjd- och hantverksförening en temadag där besökare fick tillverka sina egna armband.

På plats fanns också sjundeklassare från Ekebyskolan som valt att flytta ut eftermiddagens lektion till Sala torg.

Tre kvinnor från Sala slöjd- och hantverksförening fanns på plats för att hjälpa till och instruera eleverna och förhoppningsvis några stressade förbipasserande.

En av dessa var Cia Holmberg som berättade om föreningen.

– Just i dag har vi valt att göra armband vilket kan passa både killar och tjejer men annars sysslar vi i föreningen med många olika saker. Vi har ständigt olika aktiviteter, bland annat har vi ett hantverkskafé på Täljstenen. Där kan man prova på laserskärare där vi skär i plexiglas, läder och trä. Och så får vi inte glömma vår knypplingsgrupp.

Sala slöjd- och hantverksförening bildades år 1986 och hade då namnet Sala Heby slöjd- och hantverksförening. Men år 2007, då Heby kommun lämnade Västmanland till förmån för Uppland blev det bara Sala.

– Vi tänkte att den offentliga platsen här i centrum kanske lockar till sig nyfikna. Till Täljstenen är det mest de intresserade som hittar. Här rör sig ju alla, säger Cia.

Hur stort intresset för hantverk är bland eleverna på plats är svårt att säga men Oscar Granlund sade att han var på plats för att han måste.

Han visade upp armbandet som han gjort på rekordtid – klar före de flesta andra. Och det var till honom själv och inte till mamma.

– Hade jag fått välja hade jag hellre spelat fotboll.

När de var klara med slöjden tänkte han gå runt och hänga i väntan på bussen hem.

Bredvid Oscar satt Natalie Cajander som dock inte går i samma klass utan de har bara slöjd ihop.

– Nej, jag brukar inte hålla på med hantverk men i slöjden håller vi på med att rita av händerna för att sedan brodera efter det. Men det är roligt att komma ut från klassrummet, tycker Natalie som avslöjar att hon och Oscar är bästa vänner sedan en vecka. Vad det nu betyder?