Hembygdsförening förnyade skola

Textstorlek:

Björsbo skola, någon mil nordväst om Hallstahammar började förfalla. Svedvi Bergs hembygdsförening tog dock tag i saken och i dag är skolan i toppskick men också moderniserad med avlopp, vatten och värmepumpar.

Att ta sig till Björsbo gamla skola är verkligen att förflytta sig tillbaka i tiden. Den slingrande vägen, numera med asfalt, går genom ett landskap kantat av omväxlande skog och åkrar. Man kan tänka sig hur det var en gång på 1800-talet då barnen gick längs byvägen för att insupa kunskap. Och tur är väl det att det finns entusiaster likt de i Svedvi Bergs hembygdsförening som vill vårda och bevara den gamla skolan.

På plats finns några medlemmar från hembygdsföreningen för att som vanligt på onsdagar arbeta på skolan. Just nu gjuts nya trappsteg till de gamla utedassen. Skolan byggdes mellan åren 1876 och 1878 och år 1879 började de första eleverna på skolan. Bengt Borg från hembygdsföreningen har själv gått i skolan här då den var i drift.

– Skolledningen ville bygga en skola i norra delen av Bergs socken och en bonde i Björsbo avyttrade mark för ändamålet. En skola behövdes i socknen då det var väldigt många barn här – som mest var det 38 elever, berättar Bengt.

Men inte bara Bengt har gått i denna skola utan det gjorde även hans mormor. Skolan var i drift fram till år 1950 då den lades ned. Svedvi Bergs hembygdsförening har alla klasslistor från året 1879 till 1904. Sedan är det av någon anledning ett glapp fram till 1918 men därefter är listorna kompletta fram till nedläggningen.

– Sista året, 1949, fanns bara sju elever på skolan så undervisningen flyttades till Hallstahammar.

Själv minns Bengt hur de fick bära in ved till kaminen på vintern. Han pekar på den grusade ytan framför entrén.

– Lärarinnan bodde i skolan och på den här ytan fick vi inte leka på rasten – den var privat.

Efter nedläggningen stod skolan öde innan kyrkan tog över men i början på 2000-talet köpte hembygdsföreningen skolan för en krona.

– Skolan höll på att förfalla så för nio år sedan började vi rusta upp byggnaden. Vi sökte anslag från Leader men vi har också fått bidrag från andra håll. Vi fick ihop närmare en halv miljon kronor, berättar Bengt.

Och allt har medlemmarna gjort själva – här finns yrkesmän såsom murare och elektriker.

– Vi har gjort en toalett invändigt, lagt nytt tak, målat, borrat en 60 meter djup brunn och ordnat en godkänd filteranläggning för avloppet.

Nu fungerar också kakelugnen i skolfrökens gamla rum, vilken man dock fått hjälp utifrån med att reparera. Även järnspisen i köket går att elda i. I den gamla skolsalen finns en av de gamla bänkarna bevarade och på väggen hänger en spännande minnestallrik från Svenskt tenn med en fascinerande historia.

– Den fick fröken Tekla Olsson av ortsbefolkningen på sin 60-årsdag.

Inskriptionen lyder:

Minne på 60-årsdagen från tacksamma föräldrar, elever och vänner vid Björbo skola.

– När hon slutade år 1939 flyttade hon tillbaka till Skövde varifrån hon kom. Då hade hon varit lärarinna i Björsbo skola sedan 1906, i 33 år. Och tänk, för två år sedan fick vi ett telefonsamtal från en släkting till henne som undrade om vi ville ha tillbaka fatet, berättar Bengt.

Så nu hänger fatet alltså på väggen i den gamla skolsalen. Och nu har byggnaden blivit så fin att det ordnas aktiviteter under sommaren.

På midsommardagen har det blivit en tradition att ha gudstjänst här och en del föreningar hyr in sig för olika möten.

– Varje söndag under juli och augusti har vi ett bokkafé där besökare får lämna in böcker och köpa inlämnade böcker. Det brukar komma mellan 60 och 80 personer – ja, det har gått bra. Det blir i alla fall några tusenlappar på det, säger Bengt som varit en av tio som rustat varje onsdag under sommaren.