Innespel för gemenskap

Många, gamla som unga, har samlats i Vilhelminaparken i Fagersta två onsdagar i rad för att gemensamt försöka fånga osynliga figurer – dock inte gräs­änderna. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

I somras lanserades mobilspelet Pokémon vilket blev en snabb succé. Två onsdagar i rad, senast i går, har Fagersta kommun hängt på trenden och arrangerat Pokémon Go vilket lockat cirka 200 spelare varje gång. Men syftet med arrangemanget är djupare än så.

Själva spelet Pokémon går ut på att hitta pokémondjur och träna dem. Två onsdagar i rad har kommunen arrangerat sitt eget Pokémon Go men under namnet Pokémon meet and go i Vilhelminaparken i centrala Fagersta. Och det lockade många att spela under bar himmel. Parken kryllade av spelande barn men också vuxna med böjda nackar. Och av rusningarna hit och dit även pokémonfigurer som dock inte syns med blotta ögat, bara på skärmen i mobilen.

Under ett tälttak hittar vi dessutom självaste kommunalrådet Marino Wallsten (S).

– Vår tanke med detta Meet and go är att vi vill skapa mötesplatser och en dialog mellan människor. Vi vill inkludera fler i samhället över genusperspektivet och kulturgränser, berättar Wallsten som enligt egen utsago dock inte är så mycket Pokémonspelare.

– Vi tyckte att det var en bra idé att arrangera detta ur ett Pokémonperpektiv här i Vilhelminaparken. Dessutom kan man hitta sällsynta pokémon här.

Dagen till ära hade kommunen lyckats locka ovanligt många av de digitala djuren som fick samsas med gräsänderna som förskräckt sprang hit och dit på gräset.

Han är glad över att arrangemanget blev så välbesökt men så har också lockbeten lagts ut, alltså sällsynta pokémon. Dessutom fanns det två gym i parken, osynliga för blotta ögat, där figurerna kunde tränas. Men som sagt, själv spelar inte kommunalrådet så mycket.

– Nej, mobilen tas snabbt av mina barn och jag har väl inte riktigt fastnat för det. Men i dag skall jag prova.

Under samma tak hittar vi Annika Hedberg Roth från kommunens socialförvaltning. Hon är projektledare för hela evenemanget.

– Under dagen har cirka 200 personer passerat och vart efter att pokémonfigurerna dyker upp har det böljat fram och tillbaka så det är svårt att veta exakt hur många, berättar Annika Hedberg Roth.

I tältet bjöds på fair-tradefika och den hågade kunde fylla i en enkät om spelande och delaktighet.

– Spelarna deltar också i en tävling där man vinner presentkort på Appstore och Google-play.

Marino Wallsten trevar sig fram på telefonens skärm. Men han har också hjälp av sina tre söner.

– Det är otroligt vilket genomslag spelet har fått efter en så kort tid, konstaterar Wallsten.

På en bänk i parken sitter pappa Johnny Bergman med barnen Lovisa och Arvid tillsammans med barnens kompis Albin Andersson. Alla är djupt försjunkna i sina mobiler.

– Jag har spelat ända sedan det började och jag har fått ihop 130 pokémon. Nej, 120 är det nog, berättar Arvid.

– Och jag har fått ihop exakt 407, säger Albin.

Men pappa då, spelar han mycket?

– Ja, han spelar på jobbet också, påstår Arvid.

Vilket givetvis härmed dementeras.