Kö vid varje silo

Textstorlek:

Nu skördas det som såtts. Vid varje silo i länet ringlar köerna av traktorer långa – Sala är inget undantag. Och alla lantbrukare vi talat med säger att det är ett bra år, åtminstone ett normalår.

De långa köerna med traktorer matas fram långsamt från tidig morgon till sen eftermiddag vid Lantmännens silo i Sala. Det är bråda tider för lantbrukarna – skördetröskorna går på högvarav. En som stod och väntade på sin tur att tömma lasset med maltkorn var Mats Hedberg från Ringvalla.

– Ja, jag kommer med maltkorn och sedan får jag väl köpa tillbaka det som öl, ler Mats.

Han tycker skörden i år är bra – en normalskörd som han uttrycker det.

– I år har det varit ett rätt bra skördeförhållande och nu har jag bara kornet kvar att köra hit. Tidigare har jag kört havre och ärter.

Och säger Mats att det är ett normalår får man tro på det då han har 45 års erfarenhet. Numera är det sonen som driver gården där det också finns köttdjur.

– Sonen kör tröskan och jag kör hit – något måste man sluta karriären med, skojar Mats.

Johan Johansson från Svepnäs gård kommer fram för att prata. Från gården har han kört havre – både för mat och till foder.

– Framför allt har jag kört hit hästfoder som är en fetare havre.

Han tycker likt Mats att det är ett bra år för spannmål.

– Men du vet hur det är, bönder skall alltid klaga – det är bra skörd men dåligt betalt.

Ännu har de inte tröskat vetet på gården och maltet är det lite osäkert med enligt Johan.

– Om man inte håller sig inom proteinvärdet blir maltkornet grismat. I fjol skiljde det tio öre på grisfoder och malt. Då importerades det mycket från Tyskland.

Men i år tycker han det är synd att klaga.

Samtidigt som det är dags för Johan att köra in för att lasta av är Linda Andersson och svärfar Bo från Olsbo gård i Sätra brunn nästan färdiga med att lasta av sin grythavre.

– Vi tröskade i går och det är andra körningen vi gör i dag. Vi har lite kvar att skörda men det tar nog en vecka till, säger Linda och tillägger att allt ser bra ut men att det är svårt att säga om det är bättre eller sämre än tidigare år.

På gården finns 180 mjölkdjur och en del av havren går som foder till djuren – närmare bestämt 500 ton enligt Bo.

Linda tycker att det varit lite si och så med vädret i sommar men att det varit en rolig sommar. På gården har de också skördat vall – tre skördar har det blivit. Nu är det dock snart färdigskördat.

Lite senare på eftermiddagen kommer Pelle Wallner från HUddunge med grythavre. Han har tre mil att köra med traktorn och kör sin 13:e vända till Sala.

– Det har varit bra i år, tycker han och berättar att de har mest höst- och vårvete men också raps och malt.

300 ton blir det allt som allt.

– Men det blir en vända till i morgon bitti, säger Pelle.

Henrik Barnard skiljer sig ifrån mängden då han kommer i en lastbil. Han kommer från Fläckebo med foderhavre men på gården finns det också vete. Han tycker detta är rätt okey då det gäller skörden.

– Jag vet inte riktigt hur det är vid en jämförelse med andra år men det är nog lite bättre än vanligt tycker han.

Anders Nyhlén från Frebrunn kommer med ett lass Fatimahavre, en hästhavre med ett högre energivärde. Men på gården finns också korn och vete.

– Visst är det lite bättre än normalt i år. Man blir lite bortskämd då det också var skapligt i fjol, säger Anders som kör just detta lass åt en granne.

På sin egen gård har han spannmål, oljeväxter och gräsfrö.

– För min egen del kör jag hit 600 ton, åt grannen blir det 350 ton.

Att han kör åt grannen förklaras av att denne inte har någon egen skördetröska.

– Vi har en överkapacitet på vår gård så det går bra, säger Anders.