Länets dyraste avlopp

Nils Holgersson-gruppen har fått sitt namn på grund av att man i undersökningarna använder sig av en typfastighet som kallas Nils Holgersson som kan flyttas till landets alla kommuner. Foto: Nils Holgersson-gruppen
Textstorlek:

Taxan för vatten och avlopp i flerfamiljshus skiljer sig mycket åt mellan länets kommuner.  Skinnskatteberg som är länets befolkningsmässigt minsta kommun har den högsta taxan i Västmanland och Västerås som befolkningsmässigt är störst har länets lägsta taxa.

Statistiken kommer från en rapport av Nils Holgersson-gruppen, som i sin tur fått sina uppgifter från Svenskt Vattens taxestatistik för 2016.

Gruppen ifråga består av representanter från HSB, Riksbyggen, Hyresgästföreningen, SABO och Fastighetsägarna.

Sedan 1996 har de varje år gett ut rapporten ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” där de bland annat redovisar prisskillnader mellan olika kommuner gällande avfall, vatten och avlopp, el och fjärrvärme. Rapporten omfattar alla typer av flerfamiljshus och berör både hyresrätter och bostadsrätter.

Av Sveriges 290 kommuner kommer Västerås på 4:e plats när det gäller billigast årstaxa.

Skinnskatteberg kommer på plats 281.

– Att Västerås ligger precis vid Mälaren kan spela in, säger Roland Jonsson från HSB som är ordförande i Nils Holgersson-gruppen. Riskerar man vattenbrist kan taxan bli högre.

Roland Jonsson tror att detta kan vara en orsak till att taxorna i Västmanland höjts förhållandevis lite det senaste året i jämförelse med många andra platser.

Annat som kan spela in är åldern på ledningsnäten och om det gjorts investeringar i dem eller inte.

– Men taxan är till väldigt stor del en kommunpolitisk fråga.

Däremot finns det inget direkt samband mellan vattenkvalitet och pris menar Roland Jonsson.

– Nej, vattnet måste ju ha en viss kvalitet för att överhuvudtaget räknas som tjänligt.

Lisa Parland

 

FAKTA Så stor är skillnaden

Nils Holgersson-gruppen har gjort en tabell där de redovisar den årliga VA-taxan i länets kommuner för en typlägenhet på 67 kvadratmeter. Alla uppgifter är inklusive moms.

Västerås: 1 800 kronor

Surahammar: 3 041 kronor

Hallstahammar: 3 341 kronor

Sala: 3 500 kronor

Kungsör: 3 757 kronor

Köping: 3 879 kronor

Arboga: 3 946 kronor

Fagersta: 3 954 kronor

Norberg: 6 143 kronor

Skinnskatteberg: 6 411 kronor