Mat mättar och förenar

Sofia Maherzi, integrationshandläggare på Sala kommun, är glad över kokboken ”Med hjärtat i Sala” som innehåller recept från stora delar av världen. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

I Sala har man en fadderverksamhet för att snabbare integrera nyanlända till kommunen. För detta har man en projektanställd vilken kom med en idé om en kokbok då mat är ett sätt att mötas på. Nu har boken – Med hjärtat i Sala – blivit verklighet.

Integrationsenhetens fadderverksamhet går ut på att matcha nyanlända med etablerade salabor – såväl invandrade som infödda salabor.

Sofia Maherzi är integrationshandläggare på kommunen. Hennes huvudsakliga uppgift är att ta emot anvisningar från Migrationsverket och arbetsförmedlingen, helt enkelt att få nyanlända att etablera sig men framför allt att få bostäder till dem. Så kokboken kan man kalla lite av ett sidospår.

– Fadderprojektet handlar om att de nyanlända snabbt skall få kontakt med etablerade salabor – den sociala biten efterfrågas direkt efter att de anlänt. Pernilla Fjärrstrand projektanställdes för det ändamålet och det var hon som tidigt kom med idén om en kokbok, berättar Sofia.

– Hon hade erfarenhet av att göra en bok från sin tid på gymnasiet. När människor möts centreras mycket kring just maten, det är en social bit att laga och äta mat tillsammans.

Det hela började under förra hösten då idén lades fram till faddrarna varvid många anmälde sitt intresse för att medverka i en bok. Så i våras drog arbetet med kokboken igång på allvar.

– Varken jag eller Pernilla är några köksmästare och inte är vi några fotografer heller så allt fick vi lära oss, bland annat Photoshop. Men vi har gjort allt utom att laga maten.

Arbetet har skett hemma hos människor i deras kök där maten tillagats. Ibland har Sofia varit med under matlagningen. En fadder har en matblogg på nätet och där har Sofia och Pernilla lärt sig mycket.

– Vi har skrivit bäst vi kan, redigerat och skapat en kokbok.

Men boken är mer än matrecept från olika delar av världen och Sverige. Här finns också personporträtt med medverkandes bakgrund och fakta om fadderskapet.

– Majoriteten som är faddrar är infödda salabor och många har blivit vänner för livet med de nyanlända.

Men ändå, kokboken har varit en bisyssla för Sofia. Hon berättar att alla nyanlända inte stannar i Sala utan letar sig ut på landsbygden. I bland annat Möklinta har kommunen renoverat fyra lägenheter dit nyanlända flyttat.

– Men vi är ständigt på jakt efter boenden.

På lördag är det boksläpp och 3 000 exemplar har trycks upp av ett tryckeri i Hallstahammar.

– Boken kommer att finnas på Akademibokhandeln här i Sala och den kommer att säljas hos mig.

Den intresserade kan kontakta Sofia på: sofia.maherzi@sala.se