Mjölkproduktion i flera hundra år – nu slutar de

Ingemar Andersson driver Sörfennsta lantbruk tillsammans med sönerna Fredrik och Erik Andersson. Nu slutar de med mjölkproduktion. I Västmanland finns 50 mjölkföretag kvar i länet, enligt statistik från LRF Mjölk. Länet har alltså minst med mjölkföretag, liksom Stockholms län som också har 50 mjölkföretag. Västra Götalands län har flest mjölkföretag – 704 stycken. Foto: Arkiv
Textstorlek:

Sörfennsta lantbruk i Kungsör har haft mjölkproduktion sedan starten år 1697. Men nu är de tvungna att avveckla mjölkproduktionen på gården.

Beslutet togs i våras och mjölkproduktionen håller på att avvecklas. Vid intervjutillfället har gården 72 mjölkkor kvar. Ingemar Andersson, som är den nionde generationen på Sörfennsta lantbruk, beräknar att mjölkproduktionen kommer att vara helt avvecklad om ett par månader.

– Vi bestämde oss i februari, mars. Vi såg ingen ljusning för mjölkpriserna, säger Ingemar Andersson som driver gården tillsammans med sönerna Fredrik och Erik Andersson.

Som mest har det funnits 115 mjölkkor på Sörfennsta lantbruk. En miljon liter mjölk per år har det blivit.

Sörfennsta lantbruk har haft mjölkkor sedan 1600-talet och på frågan om hur det känns att sluta med mjölkkor efter så lång tid svarar Ingemar Andersson:

– Nu känns det bra, jag har vant mig. I början var det jobbigt, men jag fyller snart 70 år och har gjort mitt, säger Ingemar Andersson.

– Vi är inte ensamma om att sluta, det finns inte många mjölkbönder kvar i länet, fortsätter han.

Västmanlands län och Stockholms län har minst antal mjölkföretag i Sverige, visar statistik från LRF Mjölk.

Vad hade krävts för att ni skulle kunna fortsätta?

– Man kan inte göra något, det är marknaden som styr. Det finns för mycket mjölk i världen, säger han.

Ingemar berättar vidare att byggnaderna är slitna och så småningom hade de behövts åtgärdas, vilket är en stor investering.

Sörfennsta lantbruk kommer leva vidare med uthyrning av bostäder och skog och spannmålsproduktionen kommer de att få högre avkastning på.

– Vi får större areal och mindre med vallar, säger Ingemar.

De satsar också mer på köttproduktion.

Ingemar tillverkar även dessertost efter eget recept.

– Jag gör 30–50 kilo ost i veckan. Osten levereras till Saluhallen och Carlströms i Västerås och den finns också i Arboga, Köping, Hallstahammar och Eskilstuna, säger han.

Dessertosten har tidigare serverats på Nobelfesten. Men att korna säljs hindrar honom inte från att fortsätta producera osten.

– Jag har planer på att köpa in mjölk för att fortsätta tillverkningen. Jag tänkte fråga mjölkproducenter i närheten, säger han.

Sörfennsta lantbruk har hoppats på lönsamhet i mjölkproduktionen. Förra året köpte de en lott till den då nystartade ekonomiska föreningen ”Glada bonden”, som fick in betalningar från bönder för att börja producera mjölk för de stora handelskedjornas egna varumärken.

– Det var en chansning att försöka men det lyckades inte. Vi köpte en lott på 40 000 kronor, men det var en nitlott. Jag hörde att de börjat leverera ekomjölk, mer vet jag inte, säger Ingemar Johansson.

Undertecknad ringer upp den ekonomiska föreningen ”Glada bonden”, för att få veta vad som händer med medlemmarnas insats om de lägger ned sin produktion.

Anders Birgersson, som sitter i interimstyrelsen i Glada bonden berättar:

– Det finns en möjlighet att lämna oss och få tillbaka pengar, men jag kan inte säga någon
exakt summa som man får tillbaka. Vi har varit tydliga med att det är ett riskkapital, säger han.

100 bönder har gått in med 40 000 kronor vardera.

Vad har ni gjort sedan ni bildades?

– Vi jobbar på gentemot handel och mejerier i det tysta. Jag kan inte säga så mycket, säger han.

Varför är det så hemligt?

– Det bygger på att medlemmarna har ett gott förtroende för oss. Ju mindre vi går ut med desto större chans att vi lyckas, menar han.

Mindre än hälften av pengarna som bönderna investerar har förbrukats, enligt Anders Birgersson. Hittills har de gjort en affär med Tyskland dit de exporterar ekomjölk, bekräftar han.