Mycket pengar att söka

Integrationscupen på Malmheden i Norberg år 2015. Foto: Arkiv/Lisa Parland
Textstorlek:

​Nu finns det gott om pengar att söka av Norbergs kommun. 3,6 miljoner finns avsatta till integrationsprojekt och till och med den 15 oktober går det att söka.

Projekten ska leda till att fler etablerar sig på arbetsmarknaden, får jobb, praktikplats eller startar egen verksamhet. Projekten kan också handla om att utveckla språket, få kunskap om det svenska samhället och/eller ge ett utökat nätverk inom arbets- och föreningsliv står det på Norberg kommun hemsida. Vidare kan man läsa att det är vägledande att projekten ska vara nyskapande, utvecklande för individen, främja social och ekonomisk hållbarhet och främja inslussning i det svenska smhället medelst språk, utbildning, praktik eller sysselsättning.

Men kanske låter det krångligare än vad det är?

– Det behöver inte vara så komplicerade jätteprojekt, det ser man ju när man tittar på exemplen över vilka som fick bidrag förra gången det gick att söka säger Karin Nordlund som är integrationskoordinator i Norberg. Någon kanske vill ordna en heldag eller en helg med aktiviteter för skolbarn tillexempel, svårare än så behöver det inte alltid vara.

– Det måste absolut inte motsvara ett heltidsarbete sett till tiden man lägger ner. Man behöver inte själv vara bosatt i Norberg för att söka. Inte heller måste projektet eller aktiviteten enbart vara til enbart för personer i kommunen. Fotbollsklubben tillexempel tar emot spelare från Fagersta också vet jag. Om man har svårt för att formulera sig i skrift eller tycker att det verkar krångligt att fylla i en blankett kan man få hjälp med det av kommunen tipsar Karin Nordlund.

Har det kommit in några ansökningar hittills?

– Jadå, säger Karin Nordlund. En hel del har hört av sig med ansökningar. Om man har en idé men inte är säker på om den fungerr går det bra att komma och bolla den med mig.

Rolf Carlstrand från fotbollsklubben NAIF var en av de som sökte och fick pengar senaste omgången.

Bland annat har man anordnat integrationscuper både det här året och ifjol.

I år blev det också matmarknad på torget i Norberg senare under samma dag. Personer från asylboendena hade själva lagat mat som de sålde.

Men NAIF tänker också starta ett helt nytt lag med nyanlända.

– Vi vill inte stoppa in dem i ett A eller U-lag än utan än så länge är de ett eget lag som inte fått något officiellt namn än, förklarar Rolf Carlstrand.

– Vi kallar det för ett slusslag och inte ett integrationslag. För meningen är ju att de ska slussas in i klubbens ordinarie lag successivt.

Spelarna bor på Fliken, Björkås eller på gruppboendet för ensamkommande ungdomar. De unga vuxna lär ungdomarna, precis som inom den ”vanliga” fotbollen.

Vad är det för nivå på spelarna?

– Frågar man har alla spelat fotboll på hög nivå i sina hemländer, de tror nog att det är ett måste för att få vara med i slusslaget. Men det är en ganska blandad nivå.

Att fotboll är en så universell sport underlättar mycket.

– Några spelare råkade i luven på varandra i slutet av förra årets integrationscup men det var ingenting som inte gick att lösa säger Rolf Carlstrand.

Man talar så mycket svenska som möjligt under träningarna, men engelskan som nästan alla behärskar i någon utsträckning är användbar när det blir språkförbistringar.

– Det vardagliga snacket i omklädningsrummet som förekommer i alla fotbollslag är ett väldigt bra sätt att öva svenskan menar Rolf Carlstrand.

– Logistiken för dem som bor på Fliken är det största problemet. Vägen ned till Malmheden från fliken är hårt trafikerad och har ingen egentlig vägren. Att gå till fots kvällstid nu när det börjar bli mörkt är inte att rekommendera. Ibland har de på Fliken tillgång till en minibuss med plats för 8 personer och kan åka i omgångar men inte alltid.

En mindre buss står alltså högt upp på önskelistan. I framtidsdrömmarna ingår också en konstgräsplan på Malmheden.

Nyligen har man blivit utmanade av ett annat lag med nyanlända från Ekeby utanför Hallstahammar. Matchen ska spelas på hemmaplan på Malmheden.

– Sedan hoppas vi få komma dit och spela, men det kanske beror på hur matchen slutar hur det blir med det säger Rolf Carlstrand glatt.

Under fjolårets integrationscup var en hel del tjejer, både nyanlända och infödda med och spelade. I år har det varit sämre med det. Något Rolf Carlstrand tycker är mycket tråkigt.

– De tjejer som var med då och bor kvar har börjat spela i Västanfors, Söderbärke eller Smedjebacken. Vi måste bli bättre på att ta vara på fotbollstjejerna, helt enkelt.

Andra som fått pengar under förra perioden det gick att söka är Rädda Barnen, Företagarna, Ungdomsgården i Norberg och Samhälls Vägledarna, som det finns en artikel om på sidan 3 i denna tidning.