Nya regler slår mot bio

Biografen i Möklinta hade projektorer från 1954. Magnus Olsson var en av maskinisterna. Foto: Anders Westin
Textstorlek:

​Regeringen har beslutat att införa moms på biobiljetter efter årsskiftet vilket kommer att
höja biljettpriserna. Men alla biografer drabbas inte.

– Nej, inte de som drivs av en ideell förening, säger Anders Westin som är kulturutvecklare för filmfrågor på landstinget Västmanland.

– I Västmanland kommer Surahammar, Kungsör och Sala att drabbas hårt. Kanske särskilt Surahammar, vars biograf fram till helt nyligen drevs av en ideell förening, berättar Anders Westin.

De här tre biograferna kommer att söka ekonomiskt stöd för att rusta upp och modernisera sig så att besökarna tycker att det är värt att betala det högre biljettpriset.

– Filminstitutet har avsatt 25 miljoner kronor i stöd, berättar Anders Westin.

I dag har alla kommuner i länet utom Norberg och Skinnskatteberg minst en offentlig biograf.

– Men det har funnits biografer där med. I Norberg försvann den när kommunen tog över Folkets hus och i Skinnskatteberg fanns det ett tag en biograf på Kultur-huset Korpen som jag tror är insomnad nu.

Det har också funnits fler biografer utanför kommunernas centralorter. Men de flesta av dem försvann i och med teknikskiftet då man gick över helt från analog till digital film.
I Möklinta hade man en i det närmaste kultförklarad biograf.

– Den hade kolstavar med manuell matning vilket var väldigt ovanligt. Men den lades som de andra ned vid teknikskiftet. En halv miljon kronor fattades för en övergång till digital film, berättar Anders Westin.

För att en biograf ska anses vara lönsam behöver man en besöksstatistik på motsvarande mellan 0,5 och 1,5 biobesök per invånare och år. Det lever de flesta kvarvarande biografer i länet upp till, utom Hallstahammar som har det lite kämpigare.

En rad bygdegårdar i Västmanland anordnar eller har anordnat organiserad filmvisning på regelbunden basis. Bland annat rör det sig om Himmeta, Barkarö och Ljugansbo.

– De har sökt bidrag på mellan 30 000 och 90 000 kronor för att införskaffa nödvändig utrustning, berättar Anders Westin som i sitt arbete varit bygdegårdarna behjälplig med detta.

– Helt nyligen fick jag faktiskt en förfrågan från Gullvalla bygdegård, säger Anders Westin.

 

Fakta Biografer

Det är viktigt att skilja på officiella biografer och organiserad filmvisning. En offentlig biograf måste följa vissa regler, bland annat åldersgränser gällande vem som får se vilka filmer. De måste också avstå en viss del av sina intäkter till filmbolagen.