Satsar på mindre mjölk

EU ger ekonomiskt stöd till mjölkbönder som minskar mjölkproduktionen. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

​EU satsar 1,4 miljarder kronor för att få unionens mjölkbönder att dra ner på produktionen.Men i Sverige läggs redan en mjölkgård ner varje dag. Åtgärden kommer sent, konstaterar LRF Mjölk.

– Det är inte något vi tycker behövs i Sverige på långa vägar. Det är redan många som lagt ner och vi har inte många som vill investera och bli större, säger Lennart Holmström, marknadsanalytiker hos LRF Mjölk om EU:s nya stöd till mjölkbönder som drar ner på produktionen.

Totalt hoppas EU-kommissionen minska mjölkproduktionen med cirka en miljon ton mjölk genom en ny stödåtgärd för de mjölkproducenter som åtar sig att dra ner produktionen under årets sista tre månader.

Lockbetet är en krona och 30 öre för varje kilo minskad mjölkproduktion jämfört med samma period förra året.

Stödet införs samtidigt inom hela unionen.

– Vi måste införa det här stödet, säger Mikael Ringsten på Jordbruksverket.

På kort sikt kommer åtgärden att minska mjölkutbudet i EU ytterligare och därmed leda till en prisuppgång, tror Lennart Holmström.

– Kortsiktigt kan det här vara gynnsamt för marknadsutvecklingen och prisbilden, men på lång sikt tror jag inte att det här betyder någonting. Så småningom sätter säkert mjölkproduktionen fart igen, om man tittar på EU totalt sett, säger han.

Cecilia Klintö/TT

 

Fakta Stigande pris på mjölk  

Under den gångna sommaren har balansen mellan utbud och efterfrågan förbättrats på den globala mejerimarknaden. Det har resulterat i stigande priser, men från en mycket låg nivå.

Inom EU har tillväxten för mjölkproduktionen avtagit och under juni minskade den 1,5 procent jämfört med förra året. Men det finns stora nationella skillnader. I exempelvis Tjeckien, Nederländerna och Irland ökar mjölkproduktionen. I Sverige var mjölkproduktionen i sommar däremot
4 procent mindre än förra sommaren.

Erbjudandet om stöd till produktionsminskning gäller bara mjölkproducenter som var aktiva juli 2016 och som lämnar in en ansökan senast den 21 september. Om inte alla stödpengar går åt i en första omgång finns det möjlighet att hoppa på tåget i en ny anmälningsrunda en månad senare.

Källa: LRF Mjölk