Spexigt på Jädersbruk

Det händer mycket på det historiska området Jäder under Jädersbruksdagarna. Bland annat kan man titta på när maskindrängarna ska bada. Foto: Jädersbruks vänner
Textstorlek:

På lördag och söndag pågår Jädersbruksdagarna, utanför Arboga. Nytt för i år är en stor hantverksutställning samt en historisk rundtur med ABF och spontanteater med Bygdespelets vänner. Nytt temat för i år är Hemmabyggen. Men som vanligt ska även maskindrängarna bada.

Området vid Jädersbruk är historiskt, en gång låg det ett järnbruk på platsen och i mitten av 1500-talet anlade Gustav Vasa Sveriges första vapenfaktori på platsen.

Det är 19:e året som Jädersbruksdagarna arrangeras på Jädersbruk. Varje år har de ett nytt tema. Årets tema är Hemmabyggen. Under dagarna visas bland annat en unik bugattibil och hemmabygda traktorer.

– Det är hemtillverkat och behöver inte bara vara fordon, berättar Göran Eriksson, från Jädersbruks vänner som arrangerar Jädersbruksdagarna.

Hur många som brukar besöka Jädersbruksdagarna är väderberoende, berättar Göran Eriksson.

– Vädret bestämmer. Är det jättefint har vi haft toppnoteringar på uppemot 8 000 personer under två dagar, säger Göran Eriksson.

Jädersbruksdagarna bjuder på en hel del aktiviteter.

– Det är ett evenemang för hela familjen. Vi har barnaktiviteter. Det finns ett minitåg, hölass att hoppa i, traktoråkning och kuddkrig, berättar Göran Eriksson.

Han berättar vidare om att de håller en kvalitetsmarknad, har ett cirkustält med aktiviteter, ponnyridning och så kan man få flyga helikopter. Och så kan man se på när maskindrängarna ska tvagas.

Göran Eriksson har varit med sedan starten av Jädersbruks-dagarna som började med att han visade upp några maskiner.

– Vi trodde 100 personer skulle komma, men det kom 1 000 personer, säger han.

Han blev fäst vid området tidigt i sitt liv.

– Jag är uppvuxen på Jädersbruk och kommer igåg när det var ordning och reda på området. När Jädersbruk såldes till staten förföll det. Jag mådde dåligt eftersom jag visste hur det hade sett ut på platsen, berättar han.

Jädersbruks vänner, är en ideell organisation, som arbetar med att vårda miljön.

Föreningen arbetar för att visa upp hur en bruksmiljö kan ha sett ut förr i tiden och för att ge intresserade en möjlighet att studera och praktisera gamla tiders tekniker.

Inom gruppen renoverar de olika föremål till utställningar och samlar material med koppling till Jädersbruk till deras museum. De har även en sygrupp som syr kläder efter gamla mönster.

Marken med byggnader ägs av Arboga kommun och en del är även privat.

Nästa år firar Jädersbruksdagarna 20-årsjubileum.

– Vi har börjat spåna lite grann på vad vi ska göra för att fira det, säger Göran Eriksson.