Tidö leksaksmuseum flyttar

Textstorlek:

I över 40 år har Tidö leksaks- och seriemuseum varit ett av Västerås turistmål. Men nu flyttar ägaren, David von Schinkel, leksaksmuseet till Skeppsholmen i Stockholm. Museet ska moderniseras. 

I Stenstallet håller David von Schinkel på att fotografera leksakerna inför flytten. 40 000 enheter ska packas in i papper och läggas ned i lådor. Äldsta leksaken är från 1600-talet.

Tanken är att modernisera museet. Samlingen ska digitaliseras.

– Man ska kunna se rörliga bilder till leksakerna. Man ska kunna trycka på en knapp och höra det berättas om dem, vuxna och barn får olika information. Vuxna får mer fördjupad information, säger David von Schinkel entusiastiskt.Till exempel kan man få veta hur världen såg ut vid tidpunkten då leksaken användes.

Till sin hjälp har de flera professionella personer som arbetar med uppbyggnaden av hela samlingen.

På frågan vad som gjorde att paret von Schinkel bestämde sig för att flytta leksakssamlingen svarar David:

– Vi hamnade i en situation där vi hade två val. Antingen skulle vi flytta eller sälja hela samlingen. Det är en av Europas finaste leksakssamlingar så det har funnits en del spekulanter, berättar David von Schinkel.

Men någon försäljning blev det inte, trots att det har varit nära någon gång.

Har du känsomässiga band till samlingen?

– Ja, det har jag också, säger han.

Det var David von Schinkels pappa Carl-David von Schinkel som startade Tidö leksaksmu-seum. Samlingen invigdes år 1974 av kung Carl XVI Gustaf, som även har sina gamla leksaker på mu-seet. Först låg leksaksmuseet i Tidö slott, men flyttade till en separat byggnad, det så kallade Stenstallet, år 2009. Då tillkom också ett seriemuseum och senare även flera av Team Tidös bilar.

– Tanken var att museet skulle generera intäkter till slottet, säger David von Schinkel.

Men åren bakom dem har varit tuffa.

– Vi behövde ta det till en ny nivå. Vi behöver ett nytt kapital och viss tillgänglighet, fortsätter han.

Den nya platsen för leksaksmuseet blir Bergrummet på Skeppsholmen i Stockholm.

– Vi behöver ett besöksunderlag, i Stockholm är publikunder-laget större, säger David von Schinkel.

Bergrummet är cirka 2 500 kvadratmeter stort och ligger under Moderna museet. Det är en större yta än vad de har i dag, dagens yta är 1 200 kvadratmeter stor.

Exakt hur många betalande be-sökare de har kan han inte ange vid intervjutillfället. Men han berättar att Tidö som utflyktsmål har 25 000 besökare per år.

– Det inkluderar både betalande och icke-betalande besökare i parken, slottet och museet, förklarar David von Schinkel.

De har haft två anställda i museet under sommaren. En av personerna har arbetat heltid och David hoppas på att personen kan arbeta kvar i verksamheten på något annat sätt.

David von Schinkel har fått flera reaktioner på att de ska flytta.

Från Stockholmshållet har reaktionerna varit positiva. Men det har också funnits funderingar på om slottet kommer fortsätta att hålla öppet, enligt kommentarer på sociala medier.

Ingen behöver oroa sig över det, försäkrar David.

– Vi älskar Västerås och kommer att bo kvar här. Vi kommer utveckla slottet med guidade turer och kanske mer marknader. Julmarknaden i år blir storskalig. Vi satsar även på nya produkter på gården med honung och äppelmust, säger han.

Vad tror du att flytten kommer att betyda för Västerås turistmässigt?

– Det är en av de äldsta attraktionerna. Vi har lånat ut leksaker till museer i Kina och har aldrig tagit betlalt för det. Vid leksakerna har det stått en skylt: ”Tidö leksaks- och seriemuseum, Västerås” och att de kan se hela samlingen här, säger David von Schinkel.

Undertecknad ringer upp Henrik Wester, turismchef på VKL, Västmanlands kommuner och landsting.

Vad tror du det kommer betyda för länets turism att Tidö leksaks- och seriemuseum flyttar?

– Det är ett besöksmål som funnits länge. Det är viktigt för dagsbesökare som kommer dit och fikar och tittar, säger Henrik Wester.

Tror du turismen kommer minska i länet i och med flytten?

– För att svara korrekt på frågan behövs en form av officiell statistik. Jag kan inte uttala mig om det blir en stor eller liten förändring, säger han.

Vad som händer med lokalerna i Stenstallet, som ursprungligen fungerade som kostall, är ännu oklart.

Senast i maj 2017 räknar David von Schinkel med att de ska ha öppnat nya leksaksmuseet på Skepparholmen i Stockholm. Då byter museet namn till Bergrummet Tidö collections.