”Vi har fördubblat antalet uthyrningar av gården”

De jobbar för att få liv i Kungsåra bygdegård. Anita Bäckeklint, kassör i Kungsåra bygdegårdsförening och hennes barnbarn Jonathan Hedberg Fransén samt Björn Kjellin, ordförande (längst bort i bilden) och Aimo Veikkolainen, vaktmästare. Jämfört med för två år sedan har uthyrningarna fördubblats, vilket förbättrat ekonomin. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

Kungsåra bygdegård, utanför Västerås, hade dålig ekonomi. Då valde nya ideella krafter att göra en insats för att få liv i bygdegården igen och de har kommit en bra bit framåt på vägen.

Nyligen arrangerades sommaren sista bilträff med europeiska veteranbilar vid Kungsåra bygdegård.

– Det är jättetrevligt, mycket bilar och bra väder. Och allt fika är hembakat, säger Malin Widén som bor i Badlunda utanför Västerås.

Hennes pappa Håkan Widén har ställt upp sin bil, en Jaguar XJ6 från 1975 utanför bygdegården.

– Man får träffa andra bilnördar och alla förstår varandra. Det finns en oerhörd samlad kompetens, säger han om bilträffen vid bygdegården.

Bilträffen är ett av de arrangemang som Kungsåra bygdegårdsförening skapat för att få en levande bygdegård.

För ett par år sedan var ekonomin dålig.

– Vi bestämde oss för att få fart på det här, säger Anita Bäckeklint, som är kassör i bygdegårdsföreningen.

I hallen sitter flera affischer uppsatta som visar aktiviteter de haft och kommer att ha, bland annat teater. De har också byggt upp ett bibliotek, med skänkta böcker, i bygdegården som premiäröppnar idag torsdag.

– Det har funnits bibliotek i bygden på 1800-talet och 1900-talet. Nu har vi startat ett igen för att få in pengar på kaffe och hembakat fikabröd och så kan man låna böcker gratis, berättar Anita Bäckeklint.

Bygdegårdsföreningen har en arbetsgrupp på uppemot 12 personer som sköter det inre och yttre jobbet på bygdegården. Anitas 12-åriga barnbarn Jonathan Hedberg Fransén har hjälpt till, bland annat med att sy gardiner och måla om i bygdegården. De är också nogranna med städningen.

Uppfräschningen tros ha bidragit till en ökad uthyrning.

– Uthyrningen har fördubblats jämfört med två år sedan då vi tog över, berättar de.

Men det finns en sak som de saknar.

– Det tråkiga är att vi inte har några bussförbindelser, det gör att vi får färre uthyrningar, säger Anita.

De är också i behov av något mer:

– Vi ska söka bidrag för att få kommunalt vatten och avlopp, säger Björn Kjellin, som är ordförande i Kungsåra bygdegård sedan i våras.